• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Rekviem a magyar tb-ért

Lapszemle Forrás: Népszava

Az exminiszterek a társadalombiztosítás felszámolásáról.

Kökény Mihály és Székely Tamás volt egészségügyi miniszterek közösen írt cikkükben búcsúztatják a magyar társadalombiztosítást a Népszava online-on.

Mint írják, sajtóértesülések szerint az állami bürokrácia leépítésének keretén belül az Orbán-kormány felszámolná a nyugdíjbiztosítás igazgatási szerveit és az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt (OEP). Az elmúlt napokban a hírt nem cáfolták, a kormány sokatmondóan hallgat. Ha ez a terv megvalósul, véget ér a magyar társadalombiztosítás több mint 120 éves története. Megszűnik a társadalom tagjainak közös kockázatvállalása alapján működő rendszer, melynek fenntartásához minden foglalkoztatónak és munkavállalónak (jogosultnak) nyugdíj- illetve egészségbiztosítási járulékfizetéssel kell hozzájárulnia.

A rendszerváltás után a parlamenti pártok, így a Fidesz konszenzusát élvezte a szolidaritáson alapuló társadalombiztosítás megőrzése és fejlesztése. 2007 tavaszán Mikola István sajtótájékoztatóján éles kirohanást intézett az akkori baloldali -liberális kormány egészségügyi reformjavaslat-csomagja ellen. Mint mondta: "a Fidesz álláspontja szerint a társadalombiztosítás egy közösségi monopólium, a 10 millió állampolgár és az állam közötti nagy társadalmi szerződés, amelyet a hatalomnak nincs joga egyoldalúan felmondani, de ha mégis megtenné, a Fidesz - amikor fordul a politika - azonnal helyreállítaná azt".

Ezzel szemben az Orbán-kormány az első intézkedései között hozzálátott a társadalombiztosítás felszámolásához. Először a biztosítottak érdekeit képviselő Egészségbiztosítási Felügyeletet számolták fel, majd a nyugdíj- és egészségbiztosítás területi szerveit olvasztották be az egyre mindenhatóbb szerepet játszó kormányhivatalokba. Ezt követően a "fülkealkotmányból", az új alaptörvényből törölték a társadalombiztosítás intézményét. A 2012. évi költségvetési törvény pedig Rogán Antal javaslatára meg is szüntette a biztosításalapú egészségügyet. A munkaadói kötelezettségként befizetett 27 százalékos társadalombiztosítási járulékot átkeresztelték szociális hozzájárulási adóvá. Ezért az ebből származó bevételeket már nem kötelező a nyugdíjakra és az egészségügyi ellátásokra költeni.

Az OEP szétzúzásával a társadalombiztosítási egészségügynek még a látszata is eltűnik. Helyébe, nem is titkoltan egy korlátozott hozzáférésű Állami Egészségügyi Szolgálat lép, szigorú igénybevételi szabályokkal, hosszú várólistákkal. Minden kórházat az állam tart fenn, az állam dönt arról, hogy mennyi pénzből gazdálkodnak, ki és hol jut ellátáshoz, ki érdemes rá és ki nem.

A demokratikus ellenzéknek kormányra kerülés esetén újjá kell építenie a nemzeti kockázatközösségen és szolidaritáson alapuló kötelező társadalombiztosítást és az európai hagyományoknak megfelelő szociális biztonsági rendszert.