• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mit tehet a család a megelőzésért?

Lapszemle Forrás: Zalai Hírlap

A családi összetartás szerepe a szívbetegségek megelőzésében, valamint a kialakult kór kezelésében egyaránt fontos lehet.

Pénteken délután rendezik meg az egészségügyi főiskolán (Zalaegerszeg, Landorhegyi út 33.) a szívünk napját, aminek fő témája a család megelőzésben betöltött szerepe. Az idei cél: arra buzdítani minden családot, hogy építsék be gyerekeik életébe a rendszeres sportot, e módon nyitva utat számukra az egészséges felnőttkorhoz. A program 14.30-kor ingyenes mérésekkel, szűrésekkel kezdődik; ezek sorában szájüregi szűrésre is módot kínálnak a szervezők – írja a zalaihirlap.hu portálja.

Az ismeretterjesztő előadások 16.30-kor kezdődnek, elsőként dr. Zörényi István belgyógyász- kardiológus szól a koszorúér- betegségek és a család összefüggéseiről, majd dr. Németh Gyöngyi gyermekkardiológus világít rá az egészséges gyermek – egészséges felnőtt összefüggésre.

A mai világban egyre többen küzdenek megélhetési problémákkal, így felerősödik a családi összetartás szerepe, ami a szívbetegségek megelőzésében, valamint a kialakult kór kezelésében egyaránt fontos lehet – ezzel indokolta meg a témaválasztást dr. Lupkovics Géza, a Zala Megyei Kórház kardiológiájának osztályvezető főorvosa, aki szívünk napján köszönti a résztvevőket. A programmal azt szeretnénk tudatosítani, hogy nem lehet elég korán elkezdeni a megelőzést.

Ennek egyik legfontosabb eszköze a sport, ami nem újdonság, de ma, amikor a gyerekeket alig lehet kimozdítani a számítógép elől, muszáj erre felhívni a figyelmet. Mint ahogy arra is, hogy soha nem késő újrakezdeni a sportos életvitelt – folytatta a főorvos.

A megfelelő diéta és a rendszeres mozgás kombinációja a betegek mintegy 20-25 százalékánál képes helyreállítani a megfelelő koleszterinszintet. Az infarktuson átesett betegek jelentős része azonban gyógyszeres terápiára szorul. Számukra reményt keltő kutatási hírekről számolt be a főorvos, ugyanis többféle készítmény áll vizsgálat alatt, amely a normális tartományba vezérli a vérzsír mutatóit – írja a lap.