• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Rendelet bünteti a rendetlen betegeket

Lapszemle Forrás: Index

Diabétesz-regula: nem tudományos, hanem gazdasági, finanszírozási kérdés.

Az ötlet nem feltétlenül rossz, de a megvalósítás csapnivaló – röviden így lehetne összefoglalni a kritikusok véleményét a 25/2012. (IV. 21.) számú miniszteri rendeletről, ami feltételekhez köti a cukorbetegeknek korábban 100 százalékos támogatás mellett adott analóg inzulin felírását. A baj csak az, hogy a feltétel túl szigorú, életszerűtlen, ráadásul kirekesztő és valószínűleg alkotmányellenes is - írja a fél éve működő, a cukorbetegek egy részét lrintő gyógyszerár-támogatási szisztémáról az Index.

A rendelet lényege, hogy a legalább egy éve cukorbeteg, modern analóginzulin-kezelésben részesített betegek közül csak az érdemli meg továbbra is az analóg inzulin teljes, százszázalékos állami támogatását, akinek két, egymást követő negyedéves mérés során az úgynevezett HbA1c értéke a 8 százaléknál alacsonyabb. Van egy kitétel, ami rögtön egy könnyen kihasználható kiskapu. A rendelet ugyanis egyetlen eseményt fogad el felmentésül: „ha a betegnek legalább egy – az orvosi dokumentációban feltüntetett – súlyos, az elhárításhoz külső segítséget igénylő hypoglikaemiás eseménye volt". Vagyis ha egy beteg a gyors cukorbevitel mellett dönt, mert a vércukorszintje hirtelen lecsökken, akkor felmentést kap a 8 százalékos szabály alól, hiszen ez az esemény egyértelműen nyomot hagy a HbA1c-szintjében.

A Társaság a Szabadságjogokért már a rendelet kihirdetése óta folyamatosan bírálja a döntést, és ingyen jogsegélyt kínált fel mindazoknak, akiket hátrányosan érint a 8 százalékos szabály bevezetése. A TASZ álláspontja szerint tehát nemcsak azzal van baj, hogy a cukorbetegeket pellengérre állító törvény diszkriminatív. A jogvédő szervezet szerint az olcsóbb, de korszerűtlenebb gyógyszerre átállított (esetleg visszaállított) betegek egészségügyi állapota romolhat is.

Érdekesség - írja a lap -, hogy bizonyos szempontból a rendelet 8 százaléka még megengedőnek is tűnhet. A dietetikusok általában hét százalékot válaszolnak, ha azt kérdezik tőlük, mi az ideális HbA1c-érték.

A Magyar Diabetes Társaság erőfeszítéseinek köszönhető, hogy a rendelet végül nem hét, hanem nyolc százalékban határozza meg a HbA1c elvárt szintjét, illetve ők érték el, hogy a külső segítséget igénylő hipoglikémiás esemény is a szövegbe kerüljön. Dr. Barkai László elnök válaszleveléből kiderült, hogy álláspontja szerint a kérdés nem tudományos, hanem gazdasági, finanszírozási vonatkozású, és kiemelte, hogy „a támogatási szabályozás – melyet az egészségügyi kormányzat hozott meg – jogszerűsége jelenleg az Alkotmánybíróság vizsgálata alatt áll.

Szakmai és jogvédői érvek, kérdőjelek a teljes cikkben