• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Rendelők filléres gondjai

Lapszemle Forrás: Békés Megyei Hírlap

Évek óta pengeélen táncol a háziorvosi praxisok finanszírozása.

Több mint ezer pályaelhagyóval számol az Alapellátó Orvosok Szövetsége, amennyiben a háziorvosok jövőre ugyanannyi pénzt kapnak, mint idén. Dr. Sonkoly Iván, a megyei orvosi kamara alelnöke tömeges elvándorlástól ugyan nem tart, ám ismert előtte az a jelenség, hogy a kollégái többsége háziorvosi ellátáson túl végzett munkával — ügyelettel, magánrendeléssel — egészíti ki bevételét. 

- A szerkezetátalakítás lényege, hogy a fekvőbeteg-ellátásból a járóbeteg-ellátásba irányítsuk át a pácienseket, ám ehhez jelenleg mind a pénzügyi, mind a személyi feltételek hiányoznak - bocsátotta előre a kamarai alelnök, aki szerint évek óta a valós bekerülési költség alatt finanszírozzák a praxisokat. A havi apanázsból kell kigazdálkodni az asszisztensek és az orvos közalkalmazotti szint alatti bérét és járulékát, továbbá fizetni a gyógyszer, kötszer, egyéb felszerelés beszerzését és a rezsit. Ezt figyelembe véve, minimum a jelenlegi havi finanszírozás duplájára lenne szükség. Hozzátette, az uniós forrásból megszerezhető támogatások a működtetés problémáit nem oldják meg, mivel azokat saját erő fejében és fejlesztésre adják.

Dr. Sonkoly Iván egyhamar nem lát esélyt rá, hogy a finanszírozás kedvezőre fordul . Kollégái változatlanul rá lesznek utalva a kiegészítő forrásra. Hozzátette, ismerve a háziorvosok magas átlagéletkorát, különösen fontos lenne, ha a fiatal kollégáknak vonzóvá tennék ezt a pályát. A mostani feltételek mellett azonban továbbra is nehéz lesz utánpótlást találni.

Dr. Ugró Éva 23 éve dolgozik háziorvosként Nagyszénáson. Ő is úgy látja, nehéz időket él át a szakma. Amilyen problémákkal küzdenek a kórházak, azok a bajok megjelennek a háziorvosoknál is. De ők nem intézményesítetten, hanem magánemberként kénytelenek „orvosolni" azokat. - Nőnek az adóterhek, a járulékok, miközben már sok éve csak egy asszisztenssel dolgozok. Engem is sújt a gyógyszeráremelés, az üzemanyagköltség. Nekem kell kigazdálkodnom a kötszerek árát — sorolta a mindennapok nehézségeit és úgy fogalmazott, havonta a túlélés mezsgyéjén táncolnak az orvosok.

— A betegek egyre kevesebb időt töltenek a kórházakban, így ránk még több feladat hárul, miközben bevételeink nem nőnek. Ezt magam is érzem — nyilatkozta az 1700 beteg ellátását végző doktornő, aki iskolaorvos és a szociális otthon lakóinak az egészségügyi ellátásával is foglalkozik. Ezek a pluszmunkák kompenzálják kieső bevételeit.

Osztja az Alapellátó Orvosok Szövetsége elnökének álláspontját dr. Deák Ferenc kötegyáni háziorvos is. Az Újszalonta révén csatolt községet is ellátó, praxisában 1460 betegkártyát regisztráló, Kötegyánban harmincegy esztendeje háziorvosként dolgozó szakember elmondta, havonta mintegy 800—900 ezer forint normatívát, „fejpénzt" kap jelenleg. — Havi 1,5 millió forintra lenne szükségem ahhoz, hogy valamennyi, a praxis zökkenőmentes vitelével kapcsolatosan felmerülő költséget fizetni tudjam, s ne egyik napról a másikra kelljen élni. Egy szakképzett ápoló, s egy orvosírnok bérét fizetem ebből a pénzből, s akkor a nyomtatvány, írószer, számítógépes rendszer fenntartási költségei, injekció, kötszer, fecskendők, reagensek és a közüzemi szolgáltatá-sok költségei még szóba sem kerültek — taglalta a részleteket dr. Deák Ferenc.