• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Rendszerátalakítási és finanszírozási reform is kell

Lapszemle Forrás: magyarhirlap.hu

Svébis: Élni fognak a kórházak a központi konszolidáció nyújtotta lehetőségekkel.

Onkológiai ellátások javítására, a várólisták hosszának csökkentésére is felhasználható a már bejelentett, gyógyító-megelőző kasszának szánt tízmilliárdos többlet. Svébis Mihály, a Magyar Kórházszövetség elnöke azt mondta, a jelenlegi, összesen hetvenmilliárd forintos támogatás jelentős segítség a kórházaknak. A kórházi adósságok felhalmozódása köztudottan évről évre jelentkező probléma, éppen ezért az intézmények számítanak az állam segítségére, várnak a konszolidációra és az év végi kasszasöprésre is – emelte ki Svébis Mihály, a Magyar Kórházszövetség (MKSZ) elnöke, akit a korábban bejelentett központi adósságrendezés újszerű felosztásáról kérdezett a Magyar Hírlap – olvasható a magyarhirlap.hu portálján.

Az idén az egészségügyi intézmények negyvenötmilliárd forintot kapnak adósságrendezésre, amit közvetlenül az eszközbeszállítók felé lejárt tartozásaik kiegyenlítésére költhetnek. Ezenfelül pályázhatnak további tizenötmilliárd forintnyi támogatásra, amit a működésük hatékonyságát növelő programokra fordíthatnak. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár bejelentette azt is, hogy tízmilliárd forinttal emelik a gyógyító-megelőző kasszát. A kórházak teljes adóssága a szeptember végi adatok szerint hatvanmilliárd forint, amiből a harminc napon túli lejárt tartozás negyvenötmilliárdot tesz ki.

Svébis Mihály elmondta azt is, november 17-én soron kívüli konzultációra hívták a kórházigazgatókat, amelyen az államtitkár bejelentette a konszolidáció összegét, de ezt megelőzően a támogatás mértékéről és elosztásáról nem egyeztettek a kórházszövetséggel. Kijelentette, a jelenlegi konszolidáció jelentős segítség a kórházaknak és megnyugtató a beszállítók számára is. Az elosztásról szólva kifejtette, hogy a negyvenötmilliárdon felüli tizenötmilliárd forintos támogatásra tizenhárom kategóriában pályázhatnak majd az intézmények.

Ilyen részterület lehet például a gyógyító ellátások működési hatékonyságának javítása, az egészségügyi ellátások intézmények közötti megszervezése, illetve a támogató tevékenységek hatékonyságának fokozása is. Rámutatott, hogy minden intézmény egy pályázatot nyújthat be, de ezen belül akár mind a tizenhárom részterület benne lehet az igénylésben.

Legolvasottabb cikkeink