A transzzsírsavak a folyékony növényi olajok hidrogénezésekor keletkeznek.
Az országos elemzés- és Táplálkozástudományi Intézet 2009–2012 között folyamatosan vizsgálta számos termék transzzsírsav-tartalmát, s nem kevés élelmiszernél kiugróan magas értéket talált. Ezért sokan szorgalmazzák, hogy az ilyen adatok feltüntetését tegyék kötelezővé az áruk csomagolásán – olvasható a Szabad Föld – online oldalán.
A zsírok a szervezet energiaforrásai, fontos szerepet játszanak a szervezet felépítésében és anyagcseréjében, elősegítik a zsírban oldódó vitaminok felszívódását, szükségesek a sejthártya felépítéséhez, egyes hormonok működéséhez, a D-vitamin képződéséhez. A transzzsírsavak a folyékony növényi olajok hidrogénezéssel történő keményítésekor keletkeznek, ilyen például a margarin. (Egyes margarinoknál pálma- vagy kókuszzsír hozzáadásával csökkentik a transzzsírsavak arányát.)
Élelmi cikkeink minden 100 gramm zsírjában a növényi olajok feldolgozása során keletkező transzzsírsavakból 2 gramm a megengedett érték. Tudományos vizsgálatok szerint az 5 g/nap transzzsírsavbevitel 25%-kal növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Az egészségügyi kormányzat szigorításokat tervez a transzzsírsavtartalmú élelmiszerek – pék-és teasütemény, keksz, nápolyi, kakaós bevonómasszával készült termékek – forgalmazásában – emeli ki a lap.
A transzzsírsavak fő lelőhelye a gyorséttermi zsiradékban sült csirke, hasábburgonya, a többszörösen felhasznált sütőolaj, a nagy zsiradéktartalmú édesipari termékek (nápolyi, krémes keksz, kakaós tejmassza), salátaöntetek, leves-, mártás-, ital- és kávéporok, sós chips és vajas pattogatott kukorica, némely kész- és félkész termék (pl. pizza), egyes margarinok, a kérődző állatok húsa, teje (kis mennyiségben).