• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Rengeteg kritikus gyógyszer hiányzik a TB-támogatott szerek közül

Lapszemle 2024.06.21 Forrás: merce.hu
Rengeteg kritikus gyógyszer hiányzik a TB-támogatott szerek közül

Az egyedi méltányosság mechanizmusa egy alapvetően jó rendszer, csak éppen nem arra találták ki, amire használják.

A neves német kutatóintézet, az IQWiG, összeállított egy listát az Investigate Europe és német partnerei, az NDR, a WDR és a Süddeutsche Zeitung számára 32 olyan kiemelkedő, 2019 és 2023 között bevezetett gyógyszerről, amelyek „jelentős” vagy „számottevő” terápiás haszonnal (precízen: klinikai többletelőnnyel) bírnak a meglévő terápiákhoz képest. A 32 vizsgált fontos gyógyszerből hat uniós országban minden negyedik hiányzik – amíg Lettországban 11, Cipruson 15, Máltán pedig 19 szer nem áll rendelkezésre, addig Magyarországon ezek száma 25 - ismertette a mérce.hu azt a tanulmányt, amely a témában a partizánmédia.hu portálon megjelent.

Ráadásul Cipruson és hazánkban ezekhez a gyógyszerekhez kizárólag egyedi méltányossági kérelemmel juthatnak hozzá a betegek.

Ennek mechanizmusnak elvileg akkor volna szerepe, ha egy sajátos élethelyzet miatt lenne szüksége valakinek olyan gyógyszerre, amit nem fogadtak még be tb-támogatásba, mivel a kérelem elfogadása után a biztosító 100 százalékban állja a kezelést. Most azonban ezt messze nem csak erre használják – írja a Partizán. A csatornának nyilatkozva az ilyen kérelmek elbírálásában részt vevő, Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnél (NEAK) dolgozó hivatalnok elmondta: „Ez egy alapvetően jó rendszer, csak éppen nem arra találták ki, amire használják.”

Az Investigative Europe által összegyűjtött számokból egyértelműen látszik, hogy ez a mechanizmus lett a bevett módja a fontos, de a tb által nem támogatott gyógyszerek beszerzésének: 2013-ban 3441 kérelmet adtak be, 2022-ben már majd’ nyolcszor ennyit, 25 809-et. És míg 2013-ban a kérelmek több, mint negyedét elutasították, 2022-ben már csak minden tizediket nem fogadták ebből.

„Olyan szinten terheli már a NEAK-ot ez a helyzet, hogy Szegedről és Debrecenből is hívtak néhányszor, amikor beadtam egy kérvényt, mert Budapesten már nem volt ember, aki ezzel foglalkozzon” – mesélte a Partizánnak egy budapesti gyermekorvos, aki elmondta azt is, hogy ő „még szerencsés helyzetben van”, mert 18 éves kor alatt szinte mindig befogadják ezeket a kérvényeket. Szerinte azonban „egy idősebb, rosszabb állapotú beteg esetében azonban már nem ez a helyzet, és gyakoribb az elutasítás.„

További részletek az összefoglalóban vagy a teljes tanulmányban