• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Rengetegen türelmetlenül várják az újranyitást

Lapszemle 2021.01.28 Forrás: portfolio.hu
Rengetegen türelmetlenül várják az újranyitást

A kormány a lakosság hangulata alapján mérlegeli az intézkedések szigorítását, vagy épp enyhítését.

Miközben a kormány a jelek szerint arra készül, hogy - a hazai járványügyi folyamatokkal összhangban - meghosszabbítja a korlátozó intézkedések időbeli hatályát, addig egyre többen és hangosabban szólalnak fel az újranyitás mellett. A gazdaság szereplői lassan három hónapja élnek korlátozások mellett, a nyitás melletti érvek egyre népszerűbbek a lezárásokkal sújtott cégek és az egyre türelmetlenebb lakosság körében egyaránt. Nem árt azonban tisztában lenni a veszélyekkel, írja a Portfolio

A kormány is hallja az elégedetlen hangokat és egyes szektorok szenvedését, ugyanakkor látja a lazítás árát is. Legutóbb például Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár beszélt erről elég egyértelműen. Úgy vélte, Európában sok helyen már a járvány harmadik hulláma indult el, ami leginkább annak következménye, hogy elhamarkodottan döntöttek a korlátozó intézkedések feloldása mellett, így újra nő a fertőzöttek száma, és újra zárni kell. Ezért szerinte a vakcina a kulcs  - láthatjuk azonban, hogy ettől még messze vagyunk.

Nagy kérdés azonban, hogy a kormány meddig bírja az egyre erősödő nyomást. Mint láthattuk, a kormány a lakosság hangulata alapján mérlegeli az intézkedések szigorítását, vagy épp enyhítését, megpróbálva lekövetni a lakosság járványüggyel kapcsolatos hangulatváltozásait. A tavaly tavaszi lezárások (és a drámai gazdasági adatok) után a kormány azt a következtetést vonta le, hogy a lehető legtovább meg kell őrizni az ország és gazdaság működőképességét, amennyire lehet, fent kell tartani a kontaktusok számát, amelyet a gazdasági aktivitás indokol. És amit a viszonylag nyugodt nyár után a társadalom nagy része is szemlátomást támogatott.

Ez a stratégia a politikai szempontokat mérlegelve racionális volt, ám járványügyi szempontból (mint oly sok más európai országban) hibás. A lezárások halogatásával ugyanis a gazdaság csak néhány hetet nyert, utána viszont súlyos járványügyi helyzet alakult ki. Csak ősz közepére, amikor telítődtek a kórházak, felfutott a koronavírus-fertőzéssel összefüggésben elhunytak száma fordult akkorát a lakosság hangulata, hogy a kormány már felléphetett a járvány ellen. Így jutottunk el oda, hogy végül talán szigorúbb és tovább tartó lezárásokat kapott a gazdaság, mint amit egy korábbi zárással elérhettünk volna - de legalábbis kevesebbet semmiképpen sem.

Felmerülhet még egy kérdés ezeket a példákat látva: +lehet-e másképp, okosabban nyitni?

Az európai járványtapasztalatok azt mutatják, hogy nem nagyon. A szelektív, okos védekezés minden országban megbukott, és maradt a húzd meg - ereszd meg politika, hullámról hullámra mozogva. Egy enyhébb nyitás esetében nem lehet kizárni, hogy nem erősödik annyira a járvány, hogy újra látványosan eldurranjon, de ennek nincs több esélye, mint annak, hogy mégis elszáll a járvány. Az elegendő mennyiségű vakcinától messze (hónapokra) vagyunk, tehát ha most lazítunk, akkor nagy eséllyel újra a halálozási szám emelkedését látjuk majd (tavaly novemberben és decemberben számításaink szerint mintegy 10 ezer ember halt meg a koronavírus-járvánnyal összefüggésben).

Legolvasottabb cikkeink