• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Részegen semmiképpen ne hajoljon a tűzijáték fölé!

Lapszemle Forrás: beol.hu

Pontokba szedve foglalták össze, hogy mire kell ügyelniük a tűzijátékot használóknak szilveszterkor.

A rendőrség tájékoztatása szerint a felhasználók tűzijátékot kizárólag engedéllyel rendelkező forgalmazótól, magyar használati utasítással ellátva vásároljanak és úgy tárolja ezeket a termékeket, hogy a gyermekek ne férhessenek hozzá - áll a rendőrség tájékoztatójában – írja a beol.hu portálja.

Azt tanácsolják, hogy a tűzijátékot használók olvassák el a használati útmutatót, és mindig tartsa be az abban foglaltakat, illetve ne szereljék szét, vagy alakítsák át a termékeket. Hozzátették, hogy a termékek jelentős része csak szabadtéri felhasználású, ezért beltérben sohasem szabad működtetni őket.

Meg kell győződni arról is, hogy függőleges irányban semmilyen akadály nincs a termék útjában. A tűzijátékrakéta vezetőpálcáját sohasem szabad a földbe szúrni, hanem stabilan álló csőből kell elindítani, amely lehet egy üres pezsgősüveg is. Eltört vezetőpálcás rakétát el sem szabad indítani. A kisebb telepet a rendőrség szerint akár egy másik teleppel vagy egy téglával is meg lehet támasztani oldalról. Vetőcsöves, azaz golyós bomba betöltésekor figyelni kell rá, hogy mindig a gömb rész legyen fölfelé.

A közelben érdemes egy tűzoltó készüléket vagy minimum egy vödör vizet tartani, "hiszen az ördög sosem alszik". A sérült, hibás vagy lejárt szavatosságú terméket vissza kell vinni a vásárlás helyére. A petárda birtoklása és felhasználása magánszemélyek számára tiltott – emelte ki a rendőrség.

Vigyázni kell arra, hogy a felhasználók szórakozása ne veszélyeztessen másokat, tárgyakat, épületeket vagy a természeti környezetet.

Mindezen intelmeket a A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság annyival egészítette ki, hogy használat során tartsuk be a megfelelő védőtávolságot, és ne használjuk a termékeket alkoholos befolyásoltság esetén, soha ne hajoljunk a pirotechnikai termék fölé; erre különösen a gyújtás során figyeljünk, egy terméket sohasem szabad kétszer meggyújtani! – húzza alá a portál.

Albert István, a megyei főkapitányság sajtószóvivője elmondta, a 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijátékokat a nagykorúak december 28-31. között engedély nélkül megvásárolhatják, birtokolhatják, tárolhatják és a használati utasításnak megfelelően december 31-én 18 órától január 1-én 06 óráig felhasználhatják. A 4. pirotechnikai osztályba tartozó, nagy hatóanyag-tartalmú tűzijáték termékeket ebben az időszakban is csak szakképzett pirotechnikus vásárolhatja meg érvényes felhasználási engedély birtokában.

Legolvasottabb cikkeink