• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Részvényopcióból milliomos takarító

Lapszemle Forrás: Népszabadság

Az innovatív kisvállalatok meglehetős hátrányban vannak a megacégekkel szemben.

Ha egészségügyi innovációról hallunk, egyrészt új gyógyszerek, diagnosztikai és kezelési eljárások, esetleg az ezekhez szükséges műszaki berendezések jutnak az eszünkbe. No meg az, hogy a hazai betegek sokszor nehezebben és nyugati sorstársaikhoz képest később élvezhetik a műszaki-tudományos haladás vívmányait, ahogy a jó hazai ötletek is gyakran nehezen jutnak el a gyakorlati alkalmazásig. A

 terület egyik vezető szereplője az egészségügyi innovációt hátráltató tényezők között a következőket sorolta fel: belterjesség, összefonódottság, korrupció, a paraszolvencia és a professzorok túlhatalma.

Nemrég az e-Health Week konferencia kapcsán Budapesten találkoztak Európa meghatározó egészségügyi döntéshozói és innovátorai, korábban pedig Brüsszelben tartottak tanácskozást e témában.

Ezen elhangzott, hogy bár az átlagember ilyenkor azonnal a nagy gyógyszergyárakra és multinacionális nagyvállalatokra gondol, a világ jelenleg legígéretesebbnek számító száz gyógyszeréből 88 kisebb biotechnológiai cégek kezében van, és a többi is ilyen vállalatoktól származik.

Mint Duda Ernő, a Magyar Biotechnológiai Szövetség elnöke, a Solvo cég vezérigazgatója elmondta: az egészségügyben az eredeti ötletek zömét nem a nagy cégeknél találták ki, e vállalatok csak forgalmazzák és gyártják az ezekből készült termékeket, amelyeket az innovációs folyamat valamelyik fázisában licenceltek, majd a piacra vitelig fejlesztettek. Duda Ernő szerint a kkv-k elfogadottsága az angoloktól és skandinávoktól eltekintve egész Európában gyengébb a kívánatosnál.

Dinnyés András professzor, a biotechnológiai termékeket gyártó Bio-Talentum Kft. vezetője szerint az innovatív kisvállalatok, legalábbis az orvosbiológiai területen hazánkban is meglehetős hátrányban vannak a megacégekkel szemben, amelyeknek lobbiereje mind a politikai, mind a pénzügyi döntéshozók körében aránytalanul nagy. A sejtalapú gyógyító terápiák piacra juttatásánál például két éve olyan szabályozás lépett életbe, amely a multiknak kedvez, és kifejezetten csökkenti a kkv-k esélyeit.