• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Rettentő lelki teher, hogy minősíthetetlen munkát végzünk

Lapszemle 2020.11.07 Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu
Rettentő lelki teher, hogy minősíthetetlen munkát végzünk

12 óra olyan gyorsan elszalad, hogy észre sem veszed, csak a végére szét vagy zuhanva, és nyomasztó lelki teher, milyen minősíthetelen munkát végzünk.

Az átlagember el sem tudja képzelni, mi várja, amikor munkába megy - mondja az egyik vidéki kórház intenzív osztályán dolgozó szakápoló. “Megyek dolgozni, nézem az épületet, és azt érzem, hogy innen kívülről semmi nem látszik abból, ami bent zajlik. Mintha egy más világba csöppenne az ember” - jegyezte le a szeretlekmagyarország.hu.

Azt mondja, náluk három osztály összekapcsolásával alakították ki az intenzívet. Csupán 8 ágy van az eredeti intenzív részlegen, a többi beteg jelenleg elzárt kórtermekben fekszik, ami rettenetesen megnehezíti az ápolók munkáját. “A folyosós, kórtermes, faajtós helyen nem látod a beteget, nem hallod, hogy ha lemegy az infúziós, gyógyszeres pumpa. Ugrálsz folyamatosan egyik helyről a másikra.”

A hagyományos intenzív osztályon rengeteg csatlakozó van a falban. Minden ágynál kellene lennie minimum kettőnek a vákuumhoz, kettőnek az oxigénhez, de a most odacsatolt osztályokon ágyanként csak egy-egy van belőlük. „A kovid megeszi a tüdőt. Be kell csövezni a beteg mellkasát, mert légmellük lesz. Kellene egy tubus amivel szívod a száját, és egy másik, amivel a mellkasát.” Ahol nincs elég csatlakozó, ott most a rádugott eszközöket folyamatosan cserélgetniük kell.

A szakápoló szerint a létszámhiányt náluk is átvezényléssel próbálták megoldani. Huszonöt embert kaptak. Csakhogy közülük mindössze 4-5 dolgozott korábban intenzíven. A többiekkel szerinte nem jutottak sokkal előbbre.

„Van például egy ápoló, akit beteghordóként ismertem korábbról, ő az eredeti feladatát sem tudta ellátni. Ha elküldted ultrahangra a beteget, akkor vagy a beteg, vagy a papír hiányzott, kettőre már nem tudott figyelni. Most igazgatói utasításra van beosztva a keringéstámogatott, lélegeztetett betegekhez.”

A szakápoló szerint a segítségként érkezők közül a legtöbben nincsenek felkészülve arra, ami fogadja őket.

„Rosszul vannak, nem akarnak bemenni a beteghez. Nem kérdezték meg őket, hogy bírják-e az ilyen körülményeket. Igen, ez gusztustalan. Csövek lógnak belőlük, a tüdőgyulladás miatt deciszámra kell leszívni a bűzös, véres, gennyes váladékot.”

Csak kevesen tudják megoldani az infúziós pumpa lezárását vagy vérgáz levételét. És csak keveseknek van elég rutinjuk ahhoz, hogy gyorsan reagáljanak, ha baj van. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink