• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Richter: A remdesivir körüli vita lezárult

Lapszemle 2020.11.07 Forrás: forbes.hu
Richter: A remdesivir körüli vita lezárult

Október 6-án az FDA, az amerikai Élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet engedélyt adott a hatóanyag számára.

Rekordárbevételt produkált a Richter Gedeon Nyrt. 2020 első 9 hónapjában, 416 milliárd forinttal zárták ezt az időszakot. Folyamatosak az előrelépések a coviddal kapcsolatos gyógyszerfejlesztések terén is, Orbán Gábor vezérigazgató szerint a remdesivir körül viták a Richter szempontjából lezárultak tudósított a Richter online sajtótájékoztatójáról a forbes.hu.

A társaság rekordárbevételt produkált 2020 első három negyedévében: 416 milliárd forinttal zárták ezt az időszakot, ami 12,8 százalékos növekedésnek felel meg. A kétszámjegyű növekedés nem csak itt volt jellemző, bruttó fedezeti hányaduk 57,8 (240 milliárd forint), az üzemi eredményhányad pedig közel 20 százalékkal növekedett (80 milliárdra), míg az adózott eredmény 34 százalékkal nőtt. Az idei év egy másik fontos mérföldköveként Orbán Gábor azt is megemlítette, hogy a példátlan sebességgel, mindössze öt hónap alatt szintetizálni tudták a remdesivir hatóanyagot, és október elejére a piacra is tudta juttatni.

A társaság tulajdonosi szerkezetéről is szó esett, Orbán Gábor ezzel kapcsolatban azt emelte ki, hogy az elmúlt időszakban 5,25 százalékra csökkent a magyar állam befolyása. A Richter mögött 67 százalékban nemzetközi befektetők állnak: „Nemcsak piacainkat is működésünket, de a tulajdonosi szerkezetet tekintve is nemzetközi cég vagyunk” – mondta el ennek kapcsán Orbán.

Orbán kiemelte, hogy a Richter annak ellenére tudott növekedést produkálni, hogy a járványhelyzet összességében negatívan hatott a gyógyszerpiacra, részben az orvos-beteg találkozók, részben pedig a promóciós rendezvények elmaradása miatt – utóbbi az újonnan bevezetett termékeket érinti főleg negatívan.

Az Index kérdésére reagálva Orbán beszélt a koronavírus kezelésére alkalmas gyógyszerek fejlesztéséről is. Az előrelépés folyamatos az összes gyógyszer fejlesztése esetében, a tocilizumabra és az ACE2 hosszú távon lehetnek majd megoldások, a mostani betegeken „nem ezzel fogják tudni meggyógyítani”. A DNS-alapú oltóanyag bérgyártását a Richter németországi vegyesvállalata végzi, a töltést pedig egy debreceni üzem. Az Inovióról egyelőre még nem bizonyosodott be, hogy biztonságos és hatékony hatóanyag – Orbán szerint idén valószínűleg már nem fog az oltócentrumokhoz kerülni.

A favipiravir fejlesztések kapcsán azt mondta, lassabban halad, mint szerették volna, de egyébként sem ez a leginkább preferált terápiás eszköz a betegek szempontjából. „A remdesivir lényegesen jobban bevált gyógyszer” – mondta, hozzátéve, október 6-án az FDA, az amerikai Élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet engedélyt adott a hatóanyag számára, így „a Richter szempontjából lezárult az a vita, hogy a WHO mit talált, mit nem talált”, és hogy a tudományos folyóiratokban ki mit ír erről.

A sajtótájékoztató végén Orbánt Bogsch Erik volt vezérigazgató, az igazgatóság jelenlegi elnöke annyival egészítette ki, erkölcsi kötelességük, hogy ott, ahol tudnak, próbáljanak segíteni. Alapvetően ezek bérmunkás tevékenységek, amik a társaság tevékenységét sem árbevétel, sem nyereségesség szempontjából nem befolyásolja, a kapacitásukat viszont leköti.

 

 

Legolvasottabb cikkeink