• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Richter-vezér: a háború miatt nagyon nagy a bizonytalanság

Lapszemle 2022.04.14 Forrás: növekedés.hu
Richter-vezér: a háború miatt nagyon nagy a bizonytalanság

A gyógyszerek nem részei a szankciós politikának, ennek csak nagyon közvetett módon érzik a hatásait, a különböző beszerzések kapcsán.

A Richter gyógyszercég menedzsmentje továbbra is optimista azzal kapcsolatban, hogy a világ többi piacán ellensúlyozni tudják azt a bevételkiesést, amit az orosz és az ukrán piacon elszenvednek. A háború azonban sok bizonytalansági tényezőt és ezzel kockázatot hordoz az idei esztendőre – derül ki Orbán Gábor szavaiból. A Richter vezérigazgatójával a társaság éves közgyűlésén beszélt a növekedés.hu portál. 

A Richter osztalékpolitikája a nettó eredmény 25-40 százalék közötti osztalékrátával számol, az igazgatóság javaslatára a közgyűlést most az alacsonyabb, 30 százalékos arány mellett döntött, ami részvényeként 225 forint kifizetését jelenti. Az alacsonyabb osztalékarányt ön a beszámolójában többek között a geopolitikai helyzettel indokolta. Ezek szerint már pesszimistább az orosz-ukrán háborúnak a Richterre gyakorolt hatásait illetően, mint februárban, amikor az éves gyorsjelentés kapcsán még úgy fogalmazott, hogy megismételhető a tavalyihoz hasonló árbevétel?

A teljes árbevétellel kapcsolatban ugyanazt tudom mondani, mint akkor, ahogyan abban sincs változás, hogy a bizonytalanság e téren továbbra is nagyon nagy. Három forrása van ennek.

Az egyik az árfolyam maga, mert bár a rubel árfolyama az utóbbi időben visszatért abba a tartományba, ahol tavaly is volt, de ennek a fenntarthatósága egyáltalán nem magától értetődő, hiszen az orosz gazdaság nagyon komoly csapásokat szenved el a háború és a szankciók következtében. A második ok, hogy a működésünk fenntartása egyre nehezebb. Minden héten újabb kihívással szembesülünk. A fuvarozás körül egyre több a kérdőjel. A háború kirobbanásakor szinte lehetetlen volt eljutni orosz területre, majd néhány hétig ismét jobb volt a helyzet, most viszont két hétbe is beletelt, amíg egy kamionunk Fehéroroszországba eljutott. A harmadik dolog pedig a vásárlóerő. Az orosz gazdaság hosszú ideje stagnál, és most kapott egy olyan ütést, ami hatással lesz a gyógyszerkeresletre is.

Ebből a három bizonytalansági faktorból fakadnak tehát azok a kockázatok, amelyek az orosz-ukrán konfliktus miatt a Richter ki van téve.

Így van. De, ami számunkra lényeges, hogy a Richter az 1950-es évek óta kiemelt szereplője a szovjet, illetve az orosz térségben a gyógyszer-alapellátásnak. Ehhez a küldetésünkhöz most is tartani fogjuk magunkat, bárhol is lakjanak, számunkra elsődleges a betegek ellátásának a biztosítása.

A szankciók nem érintik egyébként az önök működését?

A gyógyszerek nem részei a szankciós politikának, ennek csak nagyon közvetett módon érezzük a hatásait, a különböző beszerzések kapcsán, vagy, ahogy mondtam, a vásárlóerőben.

A fizetéssel kapcsolatban sincsenek gondok, amiatt, hogy az az orosz bankrendszert leválasztották a SWIFT-rendszerről?

A fizetési fegyelem nem romlott, és a helyi szereplők dollárhoz jutása is többé-kevésbé biztosított.

Az, hogy ez átmeneti vagy tartós lesz, nem tudjuk, de jelenleg inkább az áruk mozgatása jelenti a nagyobb kihívást és a fizetés a kisebbet. Két hete ez még fordítva volt, épp ezért mondom, hogy bizonytalan a helyzet és folyamatosan formálódik.

A teljes interjú a növekedés.hu portálon olvasható. 

Legolvasottabb cikkeink