• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Riport: Hát, ennyit ér az ember

Lapszemle Forrás: hvg.hu

A magyar egészségügyben eltöltött 28 év után fel kellett adnia ápolói hivatását.

Csillával nem bánt kesztyűs kézzel az élet: miután lehúzott több mint húsz évet a magyar egészségügyben, leszázalékolták, majd egy fertőzés miatt kerekesszékbe került. Azelőtt ő volt a szakmája egyik legjobbja, országszerte ő tanította be a műveseállomások ápolóit. A megpróbáltatások ellenére mégsem hagyta el magát, igyekszik hasznosan tölteni napjait, és van egy örökbefogadott kamasz fia, akit fel akar nevelni - írta riportjában a hvg.hu.

Csilla a fővároshoz közeli Sülysáp egyik eldugott kis utcájában él családjával, 47 éves és rokkantnyugdíjas. Két éve került kerekesszékbe, miután egy ártatlannak tűnő apró seb a bokáján annyira elfertőződött, hogy sokáig az is kétséges volt, meg tudják-e egyáltalán menteni az orvosok a lábát. Csilla kálváriája egy rosszul sikerült pedikűrözéssel kezdődött, amikor véletlenül megvágta a lábát. A seb elsőre nem tűnt súlyosnak, de biztos, ami biztos alapon elment a gödöllői szakrendelő sebészetére. Az orvos antibiotikumot írt fel neki és ellátta a sebét, ennek ellenére még kilenc hétig járt vissza, és egy idő után járni is alig tudott. Közben romlott a hallása, aluszékonnyá vált és hidegrázásai voltak. Azt hitték, “biztos csak influenzás", de később kiderült, ezek már a vérmérgezés tünetei voltak...

A házimunka és az olvasás mellett próbált olyan elfoglaltságot találni, amivel több évtizedes ápolói tapasztalatát is kamatoztathatja: így lett Csilla a Mentőangyalok nevű nonprofit szervezet egyik alapító tagja. Az alapítvány tagjait Petrik Krisztina – vagy ahogy a helyiek hívják, “Mentős Kriszta" – ihlette meg, aki a sülysápi 911 Mentőszolgálat vezetője. A magán-mentőszolgálat betegszállítással és rendezvények (sportesemények, koncertek) biztosításával foglalkozik, és sok környéki tanyára csak Petrik és csapata jut el. A 911-esek munkáját szeretnék segíteni a Mentőangyalok tagjai, és Csilla úgy gondolja, ha csak adminisztratív munkával is, de az alapítványon keresztül valami hasznosat csinálhat.