• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ritka betegség támadta meg a komáromi kisfiút

Lapszemle Forrás: 24 Óra

Több mint egy éve beteg a komáromi Havasi Petike, akit budapesti kórházban ápolt a munkáját is feladó édesanyja.

A ritka betegségtől azóta sem szabadultak, most Észak-Komáromban folytatódik a jótékonysági akció. Október 6-án sztárok muzsikálnak a kisfiúért, akinek a kálváriájáról már beszámoltunk – írja a 24 Óra – online.

Az akkor felhívásra magánszemélyek és intézmények is példátlan összefogással segítették a bajba jutott családot. Februárban a komáromi programszervező, Horváth Krisztina állt ki a család mellett és indított jótékonysági akciót. A pénz ugyan nem megoldás számukra, nyilvánvaló, hogy ők az önfeledt szaladgáló, nevető, eleven kisfiút kívánják vissza.

A gyógyulásnak csak a reménye maradt, a család pedig nem szívesen kér. Szerencsére, ezúttal nem is kell megtenniük, hiszen szívszorító történetük híre szinte az egész régiót bejárta, sőt már az országhatáron túlra is eljutott.

Mint megírtuk, a komáromi kisfiú kálváriája egy egyszerű hányással kezdődött. Az egyedülálló édesanya csupán gyomorrontásra gyanakodott, a kisfiú a helyi kórházban rosszabbul lett – írja a lap. Petike ezután jobb oldali görcsöt kapott, amit lázgörcsnek hittek. Bejárták a megye kórházait, Győrben az MRI vizsgálatot, problémáját fejlődési rendellenességnek diagnosztizálták. Néhány nap múltán még rosszabbra fordult a kisfiú állapota, és bekerült a budapesti Bethesda kórházba, édesanya több mint egy éven át itt ápolta. Feladta vállalkozását, hogy mellette lehessen. Petikét elaltatták, hogy stabilizálják az állapotát. Most is éber kómában van.

Az orvosok értetlenül álltak a negatív eredmények és a tünetek előtt, laborkórképét Angliában, egy oxfordi kutatóközpontban elemezték ki. Ma már tudják, Petike egy igen ritka, legfőképpen a nő neműekre jellemző autoimmun betegségben NMDA-receptor encephalitis-ben szenved. A kisfiú számos kezelésen átesett már: szteroidokkal, valamint hét alkalommal plazmaferezissel kezelték, lumbálták, kemoterápián is átesett.

A család tartalékai is kimerültek, de a kisfiú gyógyulásáért mindent odaadnának. A lelkileg megtört édesanya februárban is csak azt kérte a komáromiaktól, hogy imádkozzanak Petikéért.

Most ismét itt az alkalom, hogy a segítő szándékú ismerősök és ismeretlenek enyhítsék a család gondjait, kiknek hamarosan egy speciális babakocsira és nagyon sok fejlesztésre,vizsgálatra lesz szüksége, miután Petike sajnos még sokáig nagyon beteg lesz. De október 6-án bárki segítője lehet, ha a zenés jótékonysági akcióra jegyet vesz, melyek elővételben is mindkét Komárom Turisztikai Információs Irodájában kaphatók - húzza alá a lap.