• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ritli László lehet az új egészségügyi miniszter

Lapszemle Forrás: szabadsag.ro

Ha nem áll rendelkezésre a szükséges pénzalap, nem tudjuk korszerűsíteni a rendszert.

A nagyváradi Ritli Lászlót, a Dr. Gavril Curteanu municípiumi kórház igazgatóját javasolta a Bihar Megyei RMDSZ az egészségügyi miniszteri tisztségre. Ha kinevezik, az orvosigazgató prioritásai közé tartozna a Cseke Attila volt tárcavezető által elkezdett projektek kivitelezésének befejezése, a minisztérium és egészségügyi biztosítópénztár közötti konfliktusos helyzet rendezése, és az egészségügyi rendszer finanszírozásának javítása.

– Orvosigazgatóként naponta találkozom betegekkel, éppen ezért nagyon jól tudom, mit kell tenni az egészségügyi ellátórendszer szemszögéből – nyilatkozta Ritli. Hozzátette: támogatta a lemondott Cseke Attilát, éppen ezért fontosnak tartja folytatni az általa elkezdett reformokat. – Lenyűgözőnek tartottam Cseke legtöbb intézkedését, főleg azokat, amelyek a rendszer decentrali-zációjára vonatkoztak, és a helyi hatóságokat döntéshozatali hatáskörrel ruházták fel. Következés-képp folytatni kell ezeket a projekteket.

Ugyanakkor, ha kineveznek tárcavezetőnek, igyekszem javítani a rendszer finanszírozásán, természetesen a többi politikai faktorral együttműködve, mert ez politikai döntés – nyilatkozta Ritli László. – Tudom, hogy ez már unalmasnak tűnhet, de az az igazság, hogy ha nem áll rendelkezésre a szükséges pénzalap, akkor nem tudjuk korszerűsíteni a rendszert – tette hozzá.

A Bihar Megyei RMDSZ hétvégi operatív ülésén hivatalosan javasolta Ritli Lászlót az egész-ségügyi miniszteri tisztségre – nyilatkozta az ügyről Szabó Ödön a Bihar megyei szervezet ügyvezető elnöke. Szabó szerint a hétvégén több lehetőséget is alaposan kielemeztek, miután Ritli László mellett döntöttek. A politikus hozzátette: Dr. Ritli László elvállalta a jelölést, a következő lépés pedig a szövetségi elnökség összehívása lesz. Amennyiben a gyűlésen elfogadják a leendő miniszter személyéről szóló javaslatot, azt továbbítják Emil Boc miniszterelnöknek, aki meghozza a végső döntést a kérdésben.

Ritli László egyike azoknak a jónevű nagyváradi orvosoknak, akik az elmúlt 30 évben több adminisztratív tisztséget is betöltöttek. Ritli 1948. június 8-án született Nagyváradon és a temesvári orvosi egyetemen szerzett évfolyamvezetőként orvosi diplomát 1973-ban. Házas és két felnőtt gyermeke van. Egyikük, Ritli Csongor László a nagyváradi Május 1 Gyógyfürdő volt igazgatója, és Cseke Attila volt tárcavezető tanácsadójaként tevékenykedett.

Ritli László 1978–1986 között a Bihar megyei Vaskohsziklási Városi Kórházban dolgozott igaz-gatóként, utána 1990-ig a megyei egészségügyi igazgatóság tanácsadójaként tevékenykedett, amikor kinevezték a nagyváradi gyermekkórház igazgató-helyettesének. 1997 és 2009 között ő vezette a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóságot.

Ritli végzettségét illetően gyermekgyógyász, onkológus és hematológus, de oktat a nagyváradi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen. 2010 óta a Dr. Gavril Curteanu Municípiumi Kórház orvosigazgatója.