• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Rohamtempóban dolgoznak, hogy minden kórházba jusson oxigén

Lapszemle 2021.04.03 Forrás: portfolio.hu
Rohamtempóban dolgoznak, hogy minden kórházba jusson oxigén

A folyamat lehetne gördülékenyebb, gyorsabb, hiszen ahogy nő a betegszám, úgy van egyre sürgetőbb igény az orvosi oxigénre.

Magyarországon három olyan vállalkozás van, amelyik orvosi oxigénnel látja el a kórházakat. Ezek egyike a Messer Hungarogáz Kft. Bohner Zsolt, a cég ügyvezetője a Portfolio-nak elmondta, a koronavírus harmadik hullámában a kórházak oxigénfelhasználása jelentősen megnőtt, és mivel sok az olyan intézmény, amely nem rendelkezik központi gázelosztó hálózattal, illetve számos olyan helyiséget alakítottak át Covid-osztállyá, amelynek falaiban nincs kiépített vezetékhálózat, gázelvételi pontokkal a betegágyak mellett, ezért óriási az igény a palackos oxigén iránt.

Bohner szerint sok esetben nem működik a szervezett logisztika, az egészségügyi intézményekben például nincs koordinálva a kiürült palackok begyűjtése, azokat a szállítóknak kell összeszedniük a kritikus kórházi osztályokon. A folyamat lehetne gördülékenyebb, gyorsabb, ez pedig mindenki közös érdeke, hiszen ahogy nő a betegszám, úgy van egyre sürgetőbb igény az orvosi oxigénre.

A korábbi két műszakos munkarend helyett az utóbbi hetekben gyakorlatilag 0-24-ben dolgoztak a cég munkavállalói a három levegőszétválasztó üzemben (ezek közül kettő rendelkezik orvosi oxigén előállítására szóló, úgynevezett GMP-engedéllyel) és négy palacktöltő üzemben (Budapesten, Győrben, Dunaföldváron és Nyíregyházán). A Messer ugyanis az oxigén levegőből való kinyerésétől kezdve a tartály- és palacktöltésen, laboratóriumi minőségi analízisen át, a kórházakba való kiszállításig a teljes gyártási-és ellátási láncot egy kézben tartja.

„Az előző héten az általunk tervezett mintegy 100 ezer köbméter egészségügyi célú cseppfolyós oxigénnel szemben 240 ezer köbmétert szállítottunk ki. Ennél van egy számunkra kritikusabb adat, hogy a palackos oxigén mennyisége az egészségügyi cseppfolyós oxigénhez képest a tervünkben 2 százalék volt. Ez az arány a múlt héten 8 százalékra nőtt” – mondta Bohner Zsolt. 

A kapacitásbővülés annak köszönhető, hogy még az első hullám alatt gyorsan sikerült meghozni a hatósági engedélyeket az ipari oxigénpalackok orvosi oxigénnel történő töltésére. Így lehetővé vált szükséghelyzetben az ipari palackok egészségügyi felhasználása is. „Ha az OGYÉI ezt a döntést nem hozza meg, akkor Magyarországon az intézmények ellátását a versenytársakkal közösen sem tudnánk biztosítani” – mondta.

Legolvasottabb cikkeink