• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Rohamtempóban dolgoznak, hogy minden kórházba jusson oxigén

Lapszemle 2021.04.03 Forrás: portfolio.hu
Rohamtempóban dolgoznak, hogy minden kórházba jusson oxigén

A folyamat lehetne gördülékenyebb, gyorsabb, hiszen ahogy nő a betegszám, úgy van egyre sürgetőbb igény az orvosi oxigénre.

Magyarországon három olyan vállalkozás van, amelyik orvosi oxigénnel látja el a kórházakat. Ezek egyike a Messer Hungarogáz Kft. Bohner Zsolt, a cég ügyvezetője a Portfolio-nak elmondta, a koronavírus harmadik hullámában a kórházak oxigénfelhasználása jelentősen megnőtt, és mivel sok az olyan intézmény, amely nem rendelkezik központi gázelosztó hálózattal, illetve számos olyan helyiséget alakítottak át Covid-osztállyá, amelynek falaiban nincs kiépített vezetékhálózat, gázelvételi pontokkal a betegágyak mellett, ezért óriási az igény a palackos oxigén iránt.

Bohner szerint sok esetben nem működik a szervezett logisztika, az egészségügyi intézményekben például nincs koordinálva a kiürült palackok begyűjtése, azokat a szállítóknak kell összeszedniük a kritikus kórházi osztályokon. A folyamat lehetne gördülékenyebb, gyorsabb, ez pedig mindenki közös érdeke, hiszen ahogy nő a betegszám, úgy van egyre sürgetőbb igény az orvosi oxigénre.

A korábbi két műszakos munkarend helyett az utóbbi hetekben gyakorlatilag 0-24-ben dolgoztak a cég munkavállalói a három levegőszétválasztó üzemben (ezek közül kettő rendelkezik orvosi oxigén előállítására szóló, úgynevezett GMP-engedéllyel) és négy palacktöltő üzemben (Budapesten, Győrben, Dunaföldváron és Nyíregyházán). A Messer ugyanis az oxigén levegőből való kinyerésétől kezdve a tartály- és palacktöltésen, laboratóriumi minőségi analízisen át, a kórházakba való kiszállításig a teljes gyártási-és ellátási láncot egy kézben tartja.

„Az előző héten az általunk tervezett mintegy 100 ezer köbméter egészségügyi célú cseppfolyós oxigénnel szemben 240 ezer köbmétert szállítottunk ki. Ennél van egy számunkra kritikusabb adat, hogy a palackos oxigén mennyisége az egészségügyi cseppfolyós oxigénhez képest a tervünkben 2 százalék volt. Ez az arány a múlt héten 8 százalékra nőtt” – mondta Bohner Zsolt. 

A kapacitásbővülés annak köszönhető, hogy még az első hullám alatt gyorsan sikerült meghozni a hatósági engedélyeket az ipari oxigénpalackok orvosi oxigénnel történő töltésére. Így lehetővé vált szükséghelyzetben az ipari palackok egészségügyi felhasználása is. „Ha az OGYÉI ezt a döntést nem hozza meg, akkor Magyarországon az intézmények ellátását a versenytársakkal közösen sem tudnánk biztosítani” – mondta.

Legolvasottabb cikkeink