• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Rokkantak: Felülvizsgálati iszony

Lapszemle Forrás: Népszava Online

A felülvizsgálatra előírt év végi határidő biztosan nem tartható.

A rokkantsági felülvizsgálaton már átesettek többsége elégedetlen, de úgy tudjuk, a kormány tervei sem váltak be. A kabinet legalább 150 ezer megváltozott munkaképességű embert küldene vissza munkába, ám kiderült, többségük valóban képtelen dolgozni. Ráadásul a rehabilitáció lassan halad, mert kevés az orvos, így még azok közül sem került sorra mindenki, akinek 2012-ben lett volna esedékes a vizsgálat. Információink szerint a felülvizsgálatra előírt év végi határidő biztosan nem tartható – olvasható a nepszava.hu portálján.

A lap szerint az nem tetszik a kabinetnek, hogy lassan haladnak a felülvizsgálatok, s ezen félmilliárd forintos ráfordítással változtatnának. Újabb száz közreműködő alkalmazásával és a feladatot végzők bérének emelésével gyorsítanának, hiszen elvileg 2013 végéig be kellene fejezni a felülvizsgálatokat. Jelen állás szerint azonban egy évre még biztosan szükség lenne.

A Széll Kálmán-terv azt írta elő, hogy 2013 végéig 190 milliárd forintot kell spórolni a rokkantellátáson. Mindezt úgy akarták eléni, hogy akit csak lehet, visszaküldenek dolgozni. A kabinet célja az volt, hogy 150 ezer embert rehabilitáljanak, ennek érdekében az új minősítési rendszer szerint az amputált lábú betegek, a gerincsérvvel élők, vagy akár a sztómások is munkaképesek lehetnek. A 320 ezer rokkantból mintegy 200 ezernek kellett tavaly újra felülvizsgálatra jelentkeznie; az 57 évnél fiatalabbak közül akarták kiválasztani azokat, akiket visszaküldhetnek dolgozni.

Hegedüs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége elnöke szerint nekik csak jó, hogy lassan halad a felülvizsgálat, mert így kevesebben kerülnek lehetetlen helyzetbe. Még azok közül sem jutott be mindenki vizsgálatra, akinek ez 2012-ben lett volna esedékes. Kevés megváltozott munkaképességűről állapítják meg, hogy visszamehet dolgozni, inkább csak visszaminősítik a betegek állapotát. Igaz, ez azt jelenti – mondta lapunknak –, hogy kevesebb pénzt kapnak. Az az általános, hogy feleződik a korábbi ellátásuk összege – tette hozzá Hegedüs Lajos.