• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

  • Melanoma: Nem csak nyáron kell figyelni

   Melanoma: Nem csak nyáron kell figyelni

  • Öt fontos tudnivaló a most aktuális anyajegyszűrésről

   Öt fontos tudnivaló a most aktuális anyajegyszűrésről

 • egynapos sebészet
  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

  • Jó ütemben halad az egynapos sebészetek fejlesztése

   Jó ütemben halad az egynapos sebészetek fejlesztése

Romlottak az Esmya piaci lehetőségei

Lapszemle 2019.02.09 Forrás: vg.hu
Romlottak az Esmya piaci lehetőségei

A készítmény forgalma tavaly 25,9 millió euró volt, miközben a menedzsment 30 millió euróra számított.

Technikailag nem lehetséges, hogy 18 hónapon belül törzskönyvezzék az Esmyát az Egyesült Államokban – ismerte el a Világgazdaságnak Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója. A negyedév 16,4 milliárdos mínusszal zárult, a bevételek viszont rekordszintre nőttek.

Egy előre nem kalkulált, az Esmyához kapcsolódó értékvesztési leírás miatt 16,4 milliárd forintos nettó veszteséget könyvelt el a Richter 2018 negyedik negyedévében. E tétel nélkül 7,9 milliárd forint lett volna a nettó profit. Az időszak árbevétele felülmúlta az elemzői várakozásokat, 121,6 milliárd forint folyt be, a bázisadatnál 10,3 százalékkal több.

Negatív meglepetés, hogy a Richter a méhmióma kezelésére használt Esmya amerikai és európai jogaihoz kapcsolódó, 24,3 milliárd forintos értékvesztést számolt el.

A társaság üzemi eredménye 7,6 milliárd forint veszteségbe fordult a negyedév során. Mivel csaknem ötmilliárd forintos pénzügyi mínusza is volt a gyógyszergyártónak, a nettó veszteség végül 16,4 milliárd forint lett.

Orbán Gábor vezérigazgató a gyorsjelentés publikálását követő tájékoztatón elismerte, hogy nagymértékben megváltozott az Esmya piaci potenciálja. A készítmény forgalma tavaly 25,9 millió euró volt, miközben a menedzsment 30 millió euróra számított.

Az Esmya kilátásainak romlása indokolta azt is, hogy a Richternél a nőgyó­gyászati portfólió bővítésének felgyorsításáról döntöttek ősszel. Az Esmyához és a rubel árfolyamváltozásához köthető veszteségekkel szemben Orbán Gábor a pozitívumok közé sorolta, hogy tavalyi éves forgalmuk Kínában 10 százalékkal nőtt, a Vraylar amerikai értékesítése pedig változatlanul hasít: a cariprazine hatóanyagú antipszichotikum eladásai után a Richter október–decemberben 27,3 millió dollár bevételrészesedést kapott, 78,4 százalékkal többet, mint a bázisidőszakban.

A Világgazdaság kérdésére Orbán Gábor elmondta, hogy további egyeztetések várhatók az Allergan és az amerikai gyógyszer-engedélyezési hatóság között, de a jelenlegi helyzet szerint nem lehetséges, hogy 18 hónapon belül törzskönyvezzék az Esmyát az Egyesült Államokban.

Legolvasottabb cikkeink