Ha egy ízletes steak elfogyasztása után pár órával furcsa tüneteket észlelünk magunkon, az akár egy korábbi kullancscsípésre is utalhat.
Bármilyen furcsa, de ha egy gyönyörű nyári estén egy tökéletesen grillezett steak elfogyasztása után szervezetünk hadat üzen az elfogyasztott ételnek, és kínzó viszketéssel, fájdalommal, vagy akár duzzanattal jelez, ami akár sürgősségi ellátásig is fokozódhat – az nem feltétlenül ételmérgezés, hanem egy kullancscsípés következménye is lehet, amely hónapokkal korábban történhetett, csak észre sem vettünk. Ezt a késleltetett allergiás reakciót alfa-gal szindrómának nevezik. Bár általában „vörös hús allergiaként” emlegetik, ám ez félrevezető, mivel az alfa-gal szindróma számos élelmiszerre erős reakciót válthat ki, nem csak a vörös húsnál - írta az mfor.hu.
A szindróma villámgyorsan tejred a világban, mert több kullancsfaj is hordozza, mint azt eddig a szakemberek gondolták.
Az alfa-gal szindróma valójában egy cukormolekulára való allergia. Az alfa-gal cukormolekula a legtöbb emlős szervezetében megtalálható, beleértve a teheneket, sertéseket, szarvasokat és nyulakat. Az emberből azonban hiányzik. Amikor nagy dózisú alfa-gal kerül a véráramba egy kullancscsípés révén, az immunrendszer túlműködésbe léphet, és antitesteket kezdhet el termelni ellene. Így ha később, alfa-galt tartalmazó élelmiszerekkel találkozunk, az immunrendszerünk nem megfelelő allergiás reakciót válthat ki – magyarázza a The Conversation írása.
Pár éve a szakértők úgy gondolták, hogy az alfa-gal szindróma elsősorban az Egyesült Államok délkeleti részére korlátozódik, ami az úgynevezett magányos csillagkullancs földrajzi elterjedéséhez kapcsolódik. De azóta a világ hét kontinenséből már haton azonosítottak be más fajokat is, amelyek képesek alfa-gal szindrómát okozni, beleértve a termékeny fekete lábú kullancsot, vagy szarvaskullancsot, amely a Lyme-kórt is terjeszti.
Továbbiak a teljes cikkben