• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Rosszabb, mint egy járvány

Lapszemle 2020.02.05 Forrás: magyarnemzet.hu
Rosszabb, mint egy járvány

Fontos lenne létrehozni egy olyan online tájékoztatási felületet, ahol korrekt, hiteles információkat kaphatnának az érdeklődők.

A minap egy jövőkutatóval beszélgettem. Azt mondta: globalizált világunk hírdömpingje azt az illúziót kelti bennünk, hogy rendkívül jól tájékozottak vagyunk, és hogy a ránk zúduló rengeteg információval kezdenünk kell valamit. De ez tévedés. Az illető éleslátását semmi sem bizonyíthatná jobban, mint a koronavírus-járvány körül fokozatosan és biztosan kialakuló hisztéria és pánik példája. Ami oda vezet, hogy bár még egyetlen fertőzöttet sem találtak Magyarországon, de az egészségügyi védőmaszk már hiánycikké válik, gyakorlatilag üresen konganak a máskor zsúfolt kínai éttermek, és sokan még a baráti összejöveteleket is lemondják, mert rettegnek a járványtól. Egy járványtól, amelyről azt gondoljuk, mindent tudunk, mert a Google keresőjébe beírva a rettegett szót: koronavírus, több mint húszmillió (!) találatot kapunk - írja a magyarnemzet.hu.

Nem kérdés: a koronavírust komolyan kell venni, az Egészségügyi Világszervezet nem hirdet naponta nemzetközi jelentőségű közegészségügyi vészhelyzetet, mint tette azt a Vuhanban felbukkant kórokozó miatt január 30-án. A WHO azonban nem a világvégét jelentette be, nem szólította fel a Föld lakóit, hogy ne hagyják el otthonukat, sem az országokat, hogy zárják le a határokat.

A globális vészhelyzet nem azt jelenti, hogy a gyilkos vírus hamarosan pusztító járványként söpör végig a bolygón, az emberekből sötétben kuporgó, döghúson vegetáló, veszélyes, zombiszerű lények lesznek, mint a Legenda vagyok című filmben. Sokkal inkább azt jelenti, hogy a tudósok az egész világon összefogtak azért, hogy megállítsák a vírus terjedését. Jó lenne ezt is meghallani, persze nem egyszerű a hiteles információkat kihámozni a rengeteg ijesztő hírből, nem is szólva a szándékosan gerjesztett álinformációkról.

Nem mellékes, hogy a rémhírterjesztés bűncselekmény, egy esetleges világjárvány árnyékában pedig kifejezetten üdvözlendő, hogy a magyar kormány már keresi a lehetőségét, hogyan lehet fellépni a koronavírusról szóló, a közösségi médiában és a különböző álhíroldalakon terjedő információk terjesztői ellen. Hasonlóan fontos lenne azonban erősíteni a másik oldalt, és létrehozni mondjuk egy olyan online tájékoztatási felületet, ahonnan egészen bizonyosan korrekt, hiteles információkat kaphatnának az érdeklődők.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink