• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Rosszul lettek az ételtől

Lapszemle Forrás: Dunántúli Napló

Még csak július közepe felé járunk, de már két családi szalmonellafertőzés is történt az idei nyáron Baranyában.

Dr. Bartakovics Mónika, a Baranya Megyei Kormányhivatal járványügyi orvosa szerint leggyakrabban a szalmonella és az úgynevezett campylobacter baktérium okozhatja a fertőzést az ilyen hőségriadós időkben. A szakember arra figyelmeztet, hogy a nyers csirkehúst lehetőleg műanyag hűtőszatyorban, -táskában tároljuk, amíg hazaérünk, a tojást pedig ajánlatos otthon jól lemosni.

A legjobb védekezés a nyári baktériumok általi fertőzések megelőzésére, ha betartjuk az alapvető higiéniai szabályokat, és odafigyelünk a tárolásra.

A tisztiorvos elmondta, hogy tömeges, közétkeztetésből származó szalmonellás fertőzés egyelőre még nem volt az idei nyáron a megyében, de a közelmúltban már két családi fertőzés történt. Az egyik esetben a csirkét nem sütötték át kellően, a másik családnál szalmonellával fertőzött tojásos ennivaló okozott hányással, hasmenéssel és magas lázzal járó rosszullétet. Mindkét esetben minden családtagot megviselték a fertőzés utáni események.