Még csak július közepe felé járunk, de már két családi szalmonellafertőzés is történt az idei nyáron Baranyában.
Dr. Bartakovics Mónika, a Baranya Megyei Kormányhivatal járványügyi orvosa szerint leggyakrabban a szalmonella és az úgynevezett campylobacter baktérium okozhatja a fertőzést az ilyen hőségriadós időkben. A szakember arra figyelmeztet, hogy a nyers csirkehúst lehetőleg műanyag hűtőszatyorban, -táskában tároljuk, amíg hazaérünk, a tojást pedig ajánlatos otthon jól lemosni.
A legjobb védekezés a nyári baktériumok általi fertőzések megelőzésére, ha betartjuk az alapvető higiéniai szabályokat, és odafigyelünk a tárolásra.
A tisztiorvos elmondta, hogy tömeges, közétkeztetésből származó szalmonellás fertőzés egyelőre még nem volt az idei nyáron a megyében, de a közelmúltban már két családi fertőzés történt. Az egyik esetben a csirkét nem sütötték át kellően, a másik családnál szalmonellával fertőzött tojásos ennivaló okozott hányással, hasmenéssel és magas lázzal járó rosszullétet. Mindkét esetben minden családtagot megviselték a fertőzés utáni események.