• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Rövidesen új mentőautót kap Kiskunhalas

Lapszemle Forrás: Petőfi Népe

Bács-Kiskunban hétköznapokon nappali időszakban 38 mentőgépkocsi áll rendelkezésre.

Egy autót kap Bács-Kiskun megye a napokban átadott 23 új, B típusú – két fős személyzettel vonuló – mentő gépkocsikból – tudtuk meg dr. Zentay Attilától, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) dél-alföldi régiójának orvos igazgatójától. A jármű várhatóan augusztus elején kerül a halasi mentőállomásra, és segíti a mentősök munkáját – írja a Petőfi Népe – online.

Az Országos Mentőszolgálat a járműpark felújítása kapcsán tavaly decemberben szerzett be 37, nagyobb betegtérrel rendelkező esetkocsit, amelyet a központi költségvetés 850 milliós forrásából vásároltak meg.

Alapszínük sárga az eddig fehér helyett, fel vannak szerelve külön utasoldali és betegoldali klímával, tolatóradarral, légzsákkal. Egyet februárban Kecskemét is megkapott, amely azonban kétnapi használat és alig 400 kilométer megtétele után egy baleset során összetört.

Megjavították, így most újra fut az utakon. A mostani újabb beszerzés 570 millió forintból valósult meg, szintén központi forrásból. Zentay Attila elmondta: december 31-ig további 60 gépkocsit vásárolhat az OMSZ 1,45 milliárd forintból, arról azonban még nem született döntés, hogy hol állítják majd őket forgalomba, ehhez előbb felmérik az egyes régiók, megyék járműparkjának összetételét.

Bács-Kiskunban hétköznapokon nappali időszakban 38 mentőgépkocsi áll rendelkezésre, ebből Kecskeméten 8. megyei szinten 3 esetkocsi és 4 mentőgépkocsi – összesen 7 – tartalék állománya van a mentőszolgálatnak. Jogszabály szerint egy mentésben résztvevő gépkocsi maximum 13 éves lehet (a korábbi korhatár 10 év volt). Zentay Attila kijelentette: megyénként átlagosan négy kocsi éri el a 13 évet, az új autókkal ezeket az elöregedett járműveket váltják le. Az orvos igazgató szavai szerint az elosztáskor igyekeznek az amortizációt egységesen, országosan kezelni, hogy minden szükséges helyre jussanak új kocsik. Azaz a 60-ból vélhetően 2-3 kerül majd megyénkbe.

Zentay Attila az új autókat úgy jellemezte, azokat valóban mentőautóknak tervezték, nemcsak másodlagos tervezés során kapták ezt a funkciót. A betegtér könnyebben megközelíthető, jó a menettulajdonságuk.