• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Rusvai: menekülő mutánsokat hoz létre a koronavírus

Lapszemle 2022.11.22 Forrás: 24.hu
Rusvai: menekülő mutánsokat hoz létre a koronavírus

A veszélyeztetett csoportokba tartozóknak az omikron is komoly kockázatot jelenthet, érdemes minden oltást felvenniük.

Valójában óriási szerencsénk volt, az omikron immár menekülő mutánsokat termel, és egyes kutatók számításai szerint mindössze öt százalék az esély, hogy újabb, pusztító formát öltsön. Dr. Rusvai Miklós virológussal, az Állatorvostudományi Egyetem nyugalmazott egyetemi tanárával a Magyar Természettudományi Társulat Járványok a 14. századi pestisjárványtól a koronavírus-pandémiáig című konferenciáján beszélgetett a 24.hu.

Az első, a vuhani változat 2020 első hónapjaiban söpört végig a világon, és laikusként akkor még el sem tudtuk képzelni, amire a szakemberek idejekorán felhívták a figyelmet: a kórokozó oda-vissza kering majd a világban, új, esetleg még veszélyesebb variációi fejlődnek ki. Így is lett, miközben a vakcinák megalkotása mellett egy fontos tételmondatba kapaszkodhattunk: a vírusnak nem „érdeke” megölni a gazdaszervezetet, ezért evolúciójuk nagy általánosságban a hatékonyabb fertőzés, de enyhébb kórokozó-képesség irányába halad. Most úgy tűnik, néhány, számunkra ijesztő és halálos zsákutca után ugyan, de ez is bejött.

Az omikron folyamatosan megjelenő újabb és újabb változatai jól látható módon a vakcinák megkerülésére törekszenek. A mai oltóanyagok többségét még az eredeti variáns ellen hangolták: olyan antitesteket képeznek, amelyek lefedik a vírus tüskefehérjéjét, amivel a sejthez kapcsolódik. Csakhogy az omikron egyre speciálisabb „álkulcsa” megtalálja a rést.

Teljesen kijátszani viszont nem fogja tudni soha: ehhez olyan változásra lenne szükség a tüskefehérjén, annyira eltorzulna, hogy már nem illene az ACE2 receptorhoz sem, azaz nem tudna a sejtbe jutni. Maradva a hasonlatunknál: addig reszelgeti az álkulcsot, míg véső lesz belőle, és hiába fér már oda a zárhoz, nem tudja beleilleszteni.

A virológus úgy véli, az omikron tulajdonságainak ismeretében egészséges személyeknek elég a három oltás, főleg, ha azóta megfertőződtek ezzel az omikron változattal – ezt nevezzük átvészeléses immunitásnak. Hangsúlyozza azonban, hogy egészen más a helyzet a veszélyeztetett csoportokba tartozókkal. Ilyenek az idősek, a szív- és érrendszeri panaszokkal, daganattal küzdők, immunhiányos, cukorbeteg személyek és számos, krónikus betegséggel élő ember. Számukra az omikron is komoly kockázatot jelenthet, érdemes a negyedik, ötödik, többedik oltást is felvenniük, ökölszabályként nagyjából félévente, de mindenképpen az orvosukkal konzultálva.

Legolvasottabb cikkeink