• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Saját diagnózissal érkezik az orvoshoz a beteg

Lapszemle Forrás: Sonline

A veszély abban rejlik, hogy sokszor nem teljesek az interneten elérhető információk.

Többen az interneten kutatják a problémáik és a tüneteik okát, olykor saját diagnózissal állít az orvosok elé a páciens. Azonban a világhálón történő önvizsgálat sokszor nem célravezető, könnyen juthat félinformációkhoz a beteg. Az amerikai Gyermekorvosok Akadémiai Társaságai a napokban rendezett konferenciájukon arra figyelmeztettek, akár késleltetheti a szükséges kezelések megkezdését, ha az interneten keresünk gyógyulást. A somogyi orvosok úgy vélik, problémás lehet a jelenség, mert így félinformációkhoz juthat a beteg – olvasható a sonline.hu portálján.

Dús István, a Magyar Orvosi Kamara megyei elnöke szerint ez nem az egészségügy, hanem az egész társadalom problémája. Ha valamivel gondja van az embernek, az interneten keres megoldást, ha elromlik az autó, az interneten nézi meg, hogyan kell megcsinálni. Ez történik az egészségügyben is – jegyezte meg Dús István, aki hozzátette azt is, megvannak a tünetek, s megpróbálja megnézni a beteg, mi a baja. Ez egy korjelenség, ami kellemetlen nekünk, s félre tudja vinni a gyógyítást. Előfordult már, hogy nem hitte el nekem a beteg, hogy mi a baja, hiszen az interneten mást olvasott. Volt, aki lefotózva vagy kinyomtatva hozta a diagnózist, s mutatta, hogy ő mit gondol. Azt nem vettem észre, hogy aki interneten keres, mindjárt rohanna is az orvoshoz, legfeljebb azzal jönnek, hogy milyen vizsgálatokat írjunk ki.

Halász Péter András bárdudvarnoki háziorvos szerint naponta kérdez arról a beteg, amit a világhálón olvasott. Vannak, akik előbb megpróbálják a netes praktikákat, majd ha nem váltak be, akkor fordulnak szakemberhez kezelésért. A veszély abban rejlik, hogy sokszor nem teljesek az interneten elérhető információk. Különbséget kell tenni, hogy míg szaktekintélyek is írnak a világhálón, addig nem ellenőrzött forrásokból is tájékozódhat az ember. Így nem biztos, hogy a megfelelő következtetéseket vonja le magának a beteg az olvasottakból. Ha eljön és kikéri az orvos véleményét, az a jobbik eset, ha viszont egyáltalán nem jön el, abból gond lehet. Még nagyobb a veszély akkor, ha nem gyógyszertárból szerzi be a vény nélkül kapható gyógyszert, így javaslatot sem kaphat mellé, miközben lehet, hogy a tüneteire nem az a készítmény a megfelelő – emelte ki a bárdudvarnoki háziorvos.

További részletek a portálon!

Legolvasottabb cikkeink