• nátha
  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

   A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

  • Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

   Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Saját költségvetést kaphat a sportegészségügy

Lapszemle Forrás: Magyar Idők Szerző:
Saját költségvetést kaphat a sportegészségügy

Nem konkrétan a betegellátás, hanem a sportolók egészségügyi ellátásának megszervezése, biztosítása lesz a feladata az OSEI-nek.

A sportolók egészségügyi ellátásának finanszírozását a jövőben nem a tb-alapból, hanem önálló költségvetési forrásból fedeznék – értesült a Magyar Idők. Ez is része a sportegészségügy átalakításáról szóló, a kormány által már elfogadott koncepciónak, amely szerint a jövőben ebből a forrásból fedeznék azoknak a háziorvosoknak és kórházaknak a munkáját, akik/amelyek vállalják, hogy részt vesznek a sportolók egészségügyi ellátásában.

Nem konkrétan a betegellátás, hanem a sportolók egészségügyi ellátásának megszervezése, biztosítása lesz a feladata a jövőben az Országos Sportegészségügyi Intézetnek. A lap információi szerint a Sportkórházként emlegetett intézmény a jövőben alapvetően és döntően országos intézeti feladatokat lát majd el, módszertani és szervezőközpontként biztosítva, hogy a sportegészségügyi ellátás a verseny- és a szabadidősportban az egész országban egységes és magas színvonalú legyen.

Annak érdekében, hogy a sportegészségügyi ellátás az ország egész területén biztosított legyen, a kórházak és klinikák az önálló keretből kapnák a finanszírozást a sportolók kezelése, műtétje, rehabilitációja után. A Sportkórház mellett ugyanis, amelynek jelenleg is csak sportsebészeti és rehabilitációs részlege, valamint szakrendelői vannak, az egyéb kórházi ellátást más intézményekben kapjak meg az élsportolók, versenyzők, a jövőben a jelenlegi tizenegy szerződött kórház mellett más egészségügyi intézmények is bekapcsolódhatnak a munkába.

A gyorsabb hozzáférést szolgálja, hogy a sportorvosok mellett a háziorvosok, illetve házi gyermekorvosok is részt vehetnek a jövőben bizonyos sportegészségügyi ellátásában. A sportegészségügyi hálózatról szóló kormányrendelet ezzel kapcsolatos, napokban megjelent módosítása szerint amatőr sportolók sportegészségügyi vizsgálatát háziorvosok is elvégezhetik, az OSEI szakmai irányelveiben és módszertani leveleiben meghatározott protokoll szerint. Emellett az olyan szabadidős rendezvényekbe is bevonnák a háziorvosokat, sőt az iskolaorvosokat is, amelyek előzetes egészségügyi vizsgálathoz kötöttek.

A Magyar Orvosi Kamara szinte azonnal tiltakozott a módosítás miatt, hangsúlyozva, hogy bár a sportorvosi tevékenység az alapellátó orvosoknak nem kötelező, a háziorvosok, házi gyermekorvosok semmilyen sportorvosi feladatra sem kaptak felkészítést. Mindezek miatt a kamara sürgős egyeztetést kezdeményezett a kormánnyal.

Csaknem három hónapos késéssel, az eredetileg kijelölt június 30-i határidő helyett szeptember 18-án költözött új helyére az Országos Sportegészségügyi Intézet. Az Alkotás úti épületből, amelyet egyúttal átadtak a Testnevelési Egyetemnek, a Karolina útra, az Ortopédiai Klinika egykori épületébe kerültek a szak- és a sportorvosi rendelések, valamint a mozgásszervi rehabilitációs osztály. A sportsebészeti osztály pedig ideiglenesen – várhatóan november 30-ig – a Semmelweis Egyetem Korányi Sándor utcai tömbjében érhető el. A kormány korábban tízmilliárd forintot különített el az OSEI új épületének felújítására és a szükséges átalakításokra, valamint a költöztetésre.

Legolvasottabb cikkeink