• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Sajnálatra nem szorulunk, de segítséget elfogadunk

Lapszemle Forrás: heol.hu

Minden élő embernek szüksége van oxigénre.

A mozgássérülteknek pedig akadálymentes térre – ezzel a mottóval kezdték fórumukat az egri mozgáskorlátozottak. A szerdai vita-délután fő témája két kulturális közintézmény – a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár, valamint a Bartakovics Béla Közösségi Ház – akadálymentesítése volt, mivel az említett emeletes épületeket nemcsak a mozgássérülteknek, hanem az idősebbeknek is problémát okoz megközelíteni, elérni. Régi megoldatlan ügye ez a városnak, mivel a szóban forgó épületek mind műemléknek számítanak, bármilyen változtatást elvégezni rajtuk hosszadalmas procedúra lenne – olvasható a heol.hu portálján.

Mint azt Rátkai Attila, Eger város főépítésze is elmondta: sajnos nem minden kérdésre tudnak megoldást találni, mivel szigorú műemlék-védelmi szabályoknak kell megfelelni. Türelmet és megértést kért ezen felvetések összetettsége miatt, de megígérte, mindenképpen foglalkoznak az üggyel.

Tőzsérné Géczi Andrea, a könyvtár igazgatónője közölte: a vakok és gyengénlátók, valamint a hallássérültek megsegítése érdekében már nagyon sok mindent fel tud mutatni az intézményük, de a mozgáskorlátozottak ügyében mindezidáig valóban csak keveset tudtak tenni. Csupán a gyermek- és fiókkönyvtárak közelíthetőek meg akadály nélkül, a Kossuth utcai főépület nem, amelyről az is kiderült: 1972-ben újították fel utoljára. Reményeit fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a következő európai uniós pályázati ciklusban megvalósulhatnak a fogyatékossággal élők kérései.

A Sajnálatra nem szorulunk, de segítséget elfogadunk című fórumon több problémáról is szó esett. A Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének egri elnöke a lépcsőfokok és a gyalogátkelőhelyek megjelölését hiányolta a megyeszékhelyen.

Radics Istvánné, az ÉFOÉSZ vezetője kiemelte: nagyon hasznos lenne, ha a helyi járatú buszokon hangosbemondó vagy digitális kijelző tájékoztatna a megállóhelyek előtt. Ez utóbbi nemcsak a számukra, de a turistáknak is nagy könnyebbséget jelenthetne.

A jövőben szélesebb körű együttgondolkodásra van szükség – mutatott rá Rázsi Boton alpolgármester, hozzátéve azt is: - Már évek óta fő szempont minden beruházásnál, átalakításnál az akadálymentesítés, és a város minden ilyen jellegű pályázaton indul. A könyvtár és a közösségi ház mozgáskorlátozottak számára való megközelítése valóban körülményes, de ösztönözni fogja a szakembereket, hogy minél előbb találják meg azt a megoldást, ami mindenki számára a legmegfelelőbb.

Legolvasottabb cikkeink