• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Sanyargatjuk a kollégákat, de a beteget soha

Lapszemle 2019.09.21 Forrás: kisalföld.hu
Sanyargatjuk a kollégákat, de a beteget soha

A kollégák és a munkatársak „magas szintű intézményben dolgoznak viszonylag alacsony bérért”.

Meglehetősen őszinte hangú beszámolót adott dr. Tamás László János Petz-főigazgató a megyei közgyűlés e ciklusban utolsó ülésén. Minden kórház húsba vágó kérdését feszegette: az adósságcsapda elől lehet-e úgy kitérni, hogy se a betegellátás, se a gyógyítók érdeke ne sérüljön? A válasz az: nehezen - tudósított a kisalföld.hu.

Az tény, hogy az elmúlt években folyamatosan nőtt a betegforgalom, tehát egyre több pácienst látott el a győri Petz: 2011 és 2019 között egyaránt 28 és fél százalékkal nőtt a fekvő- és a járóbeteg-ellátás száma. A műtéteknél a 2011-es 27.569 operációszám mára 36 ezer fölé ugrott.

Mindez nyilván munkaórákra is átfordítható, s Tamás László János itt jegyezte meg, hogy bár a költségvetésük 50 százalékát a bérek kifizetése jelenti (van kórház, ahol ez az arány 85 százalék), de még mindig úgy igaz a mondás, hogy a kollégák és a munkatársak „magas szintű intézményben dolgoznak viszonylag alacsony bérért”.  a pénzügyi, számviteli, logisztikai feladatokat ellátók átlag havi jövedelme náluk 2018. szeptember 1-jén bruttó 174 ezer forint volt (kiegészítésekkel 222 ezer); a megyében ezzel szemben az átlagfizetés ugyanezen a területen 291 ezer.

A főigazgató hangsúlyozta ugyan, hogy a túlórákkal (sokszor akár heti 60-70 órát vállalva) valamivel többet lehet keresni a gyógyító területen, de ez felőrli a dolgozók erejét. Nincs varázslat: költségcsökkentést úgy lehet elérni, ha a környező intézményeknél jelentősen alacsonyabb bérszínvonalat tartanak. Marad a béralku házon belül.

„Ha takarékosság terén sanyargattuk is a kollégákat, a beteget soha”, szögezte le, ami szintén visszatérő, sarkalatos pont volt a beszámolóban. Vagyis a Petz-kórházban az elmúlt években úgy csökkentették az adósságállományt nullára, hogy a betegellátás biztonsága nem sérülhetett. Nem jutott pénz a kórházi épület állagmegóvására, karbantartásra – ezen a területen kellett leginkább megfogni a forintokat -, s a bérfejlesztésekkel is addig mentek el, hogy a működéshez elengedhetetlen létszámot biztosítani tudják. A szakápolói létszámnál így is kritikus lesz néhány éven belül a helyzet, s most sem könnyű. További részletek a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink