• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Sarc az elköltözőknek

Lapszemle Forrás: Népszava

Magas összegről kaphat számlát a jövőben az a külföldön munkát vállaló magyar, aki itthon kíván bármiféle gyógykezelést igénybe venni.

Ha valaki külföldön fizet társadalombiztosítást, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a jövőben külföldinek tekintené, és mindenképpen fizetnie kellene az egészségügyi ellátásért - áll egy új törvénymódosító javaslatban, amelyet a Napi Gazdaság ismertetett a minap. A kabinet bizonyos egészségügyi jogszabályokon változtatna úgy, hogy a külföldön munkát vállalók érvénytelen taj-kártyával igénybe vett kezeléseit a betegekkel fizettessék ki. Az illetékes tárca a "rendszerben lévő lyukakat" tüntetné el a lépéssel- írja a Népszava.

A tartósan külföldön dolgozók közül sokan nem is tudnak arról, hogy ki kell jelentkezniük a hazai egészségbiztosítási rendszerből, mivel egy másik tagállamban rendelkeznek biztosítással. Már eddig is úgy szólt a szabály, hogy a határainkon kívül dolgozó magyaroknak a külföldi biztosítási jogviszony kezdetétől számítva nem kellett, és nem is szabadott járulékot fizetniük Magyarországon. A munkavégzés kezdetétől számított 15 napon belül be kellett mindezt jelenteniük az OEP-nél, ha pedig ezt elmulasztották, akár 200 ezer forintos büntetést is kiszabhattak rájuk - noha ezt információink szerint szinte soha nem érvényesítették velük szemben. Főként azokkal szemben nem, akik - miután azt sem kellett bejelenteni, hogy ideiglenesen külföldön tartózkodnak - rendszeresen fizették a havi egészségügyi szolgáltatói járulékot. Ha viszont ezt nem fizette, és a külföldön biztosított, állandó magyar lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár ideiglenesen itthon tartózkodott, csak akkor volt jogosult teljes körű ellátásra, ha volt a külföldi egészségbiztosító által kiállított igazolása. Ha nem rendelkezett igazolással vagy nem volt bejelentett lakhelye, akkor Magyarországon csak az orvosilag szükséges ellátásokat vehette igénybe - olvasható a lapban.

Az új javaslat értelmében azonban ezentúl ezekért is fizettetne a kormány a külföldön dolgozókkal. Aki ugyanis külföldön szerez egészségbiztosítást, úgy kell kezelni, mint egy külföldit, így csakis EU-kártyával részesülhet majd előre nem tervezett ellátásokban, más kezelésekre pedig egyáltalán nem lehet jogosult itthon. A Napi Gazdaság szerint annak, aki a már nem érvényes taj-kártyáját próbálja meg használni, a kezelés költségeit meg kell térítenie az egészségbiztosítási alapnak - ezt utólag számlázza majd ki a társadalombiztosító.

További részletek a Népszava honlapján

Legolvasottabb cikkeink