• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Sasszézások a mindennapos testnevelésben

Lapszemle Forrás: delmagyar.hu

Fizetős sportfoglalkozással is kiváltható a mindennapos testnevelés – már iskolai keretek között is.

Szeptembertől a heti 5 tornaóra a helyhiány miatt egyre több kreativitást igényel az intézményvezetőktől. Van, ahol lovagolnak, korcsolyáznak és úsznak, máshol néptáncolnak a gyerekek. A lehetőségeknek hamarosan már csak a szülők pénztárcája szabhat határt – olvasható a delmagyar.hu portálján.

Aki azt gondolta, hogy a mindennapos testnevelést be lehet vezetni úgy, hogy a szülőknek ne kelljen ehhez anyagilag hozzátenniük, az túl optimista volt – fogalmazott Bácsi János, a SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskola igazgatója. Az intézményben a napokban jelentették be szülői értekezleten, hogy az elsős és ötödikes diákok különböző sportfoglalkozások közül választhatnak, hogy a törvényben előírt heti 5 órányi mozgást teljesíteni tudják. Ezek között van olyan is, amiért fizetni kell.

Ezer gyermekre van egy tornatermünk és fél tornaszobánk. A folyosón megtartott óra vagy a sétálás véleményem szerint többet árt, mint használ. Ezért kerestünk alternatívát – mondta az igazgató.

Már megállapodást kötöttek egy korcsolyaszakosztállyal: korcsolyázni és görkorcsolyázni viszik majd azokat a gyerekeket, akiknek a szülei vállalják az ezzel kapcsolatos kiadásokat. Egy balástyai lovasklubnak köszönhetően havonta egy nap lovaglással is kiválthatók lesznek a pluszórák. Ez ráadásul térítésmentes lesz, ahogyan a tervek szerint az úszás is.

Mivel a mindennapos testnevelést az idei tanévben vezették be felmenő rendszerben, szeptemberben már általános iskolában négy évfolyamon, elsőben, másodikban, ötödikben és hatodikban, középiskolában pedig kilencedikben és tizedikben tartanak heti 5 óra testnevelést. Kérdés, meddig tudják még ingyenesen elérhető órákkal megtoldani a tornatermi foglalkozásokat, ugyanis évről évre egyre több gyereknek kell majd biztosítani a pluszórákat.

A SZTE Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskolában például néptáncot tartanak – ahhoz nincs szükség akkora helyre, mint a sportokhoz. Huszonnégy osztály heti 120 órája máskülönben logisztikai gondot okozna – mutatott rá Sipos Ibolya. Az igazgató kiemelte: státuszt ehhez nem kellett teremteni, saját pedagógusokkal meg tudták oldani. Az órák térítésmentesek.

Az állami iskolákban a következő tanév előkészítése, amelynek része a mindennapos testneveléssel kapcsolatos feladatok és az intézményenként eltérő megoldási lehetőségek áttekintése, jelenleg folyamatban van – közölte Plesovszkiné Ujfaluczki Judit, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Szegedi Tankerület igazgatója. Nem tudta egyelőre megmondani, hol milyen módon oldják meg az esetleges helyhiányt, az azonban biztos, hogy több önkormányzattal már megállapodás született a sportlétesítmények, szabadidőparkok használatáról.