• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Schmitt ma indokol

Lapszemle Forrás: Népszava

Ma reggel interjút ad az MR1 Kossuth Rádió 180 perc című műsorának.

Schmitt Pál kisdoktori disszertációjának körülményeit mégis vizsgálatra érdemesnek tartja a Semmelweis Egyetem. Néhány nappal azután, hogy a hvg.hu tényfeltáró írást adott közre arról, hogy az államfő 1992-es, summa cum laude minősítést kiérdemelt dolgozatának nagy része – a 215 oldalból mintegy 180 – szinte szó szerinti fordítása a bolgár Nyikolaj Georgiev sportszakember öt évvel korábbi kéziratának, a Testnevelési és Sporttudományi Kar dékánja, Tóth Miklós még azt közölte, "nincs okunk feltételezni, hogy nem kellően megalapozott döntést hozott az a bizottság, amely 1992-ben elbírálta a Schmitt Pál által benyújtott értekezést" - írja a Népszava.

Az egyetem rekotora viszont már hétfőn arra kérte a dékánt: hozzon létre tényfeltáró vizsgáló bizottságot, mely tanulmányozza Schmitt Pál kisdoktori disszertációja létrejöttének "körülményeit". A döntésről az egyetem tegnap adott ki közleményt.

Az ügyet kirobbantó hvg.hu főszerkesztője üdvözölte a döntést és minden segítséget megad a vizsgálathoz. Várhatóan erről is szó lesz ma reggel a Kossuth Rádióban, ahol élő adásban szólalhat meg az ügyben az államfő. A hvg.hu egyébként éppen ma tervezett lépni az ügyben. Tegnap délelőtt Gavra Gábor főszerkesztő a Népszavának elmondta: szerdán levelet juttatnak el a rektornak, amelyben felajánlották, hogy az ügy kivizsgálására illetékes szerv rendelkezésére bocsátják a bolgár sportszakember francia nyelvű tanulmányát, hogy összevethessék Schmitt Pál disszertációjával.

Gavra a Népszava kérdésére arról is beszélt, természetesen ők maguk is összevetették a két dokumentumot, ez alapján íródott a cikk. Néhány órával ezután tudatta az egyetem, hogy vizsgálóbizottságot hoznak létre. Gavra erre reagálva azt mondta: örül a döntésnek, amely utat nyit a helyzet tisztázása felé, ehhez pedig a hvg.hu minden segítséget megad.

A napokban egyébként Bazsa György, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság elnöke is az ügy kivizsgálását sürgette. A hvg.hu-n eközben tegnap megkereste Hristo Meranzovot, aki társszerzőként jegyzi Georgievvel az 1985-ben megjelent Az olimpiai program elemzése című tanulmányt, amelyből a portál szerint Schmitt egy oldalt szintén átvett forrásmegjelölés nélkül. Hristo Meranzov a hvg.hu-nak, azt mondta: nem tudja megítélni, ebben az esetben mi történt pontosan, de őt az egész történet nagyon meglepte, mert "nem ilyen embernek ismerte meg annak idején Schmitt Pált". A közös munkát a bolgár állami tévé tudósítása is bemutatta, ahol Meranzov arról beszélt, hogy ennek alapján készült később Georgiev 1987-es disszertációja is. Az egykori súlyemelő kiemelte: Georgiev jó barátja volt, és soha nem említette, hogy Schmitt Pállal közös kutatáson dolgoznának.

Már az egyetemi vizsgálat elrendelése is politikailag kényes helyzetet teremthet, hiszen a Schmitt Pált államfőnek jelölő, majd meg is szavazó kormánypártok eddig úgy tettek, mintha a plágiumgyanú nem vetne fel kérdéseket. Sőt Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő "bulvárkacsának" minősítette a történetet, és Giró-Szász András kormányszóvivő is úgy nyilatkozott, hogy "a kormánynak minden körülmények között ki kell állnia a köztársasági elnök mellett". Schmitt, aki a botrány kirobbanásakor Ausztriában, a Téli Ifjúsági Olimpián tartózkodott, eddig nem szólalt meg az ügyben. Az azóta szervezett első nyilvános hazai szereplésén, hétfőn nem beszélt a sajtónak, viszont ma reggel interjút ad az MR1 Kossuth Rádió 180 perc című műsorának. Ebben az élő adásban már vélhetően szóba kerülnek majd a doktori disszertáció "körülményei".

Népszavazással mozdítanák el
Az alaptörvény módosítását kezdeményezik a szocialisták annak érdekében, hogy adott esetben a hivatalára méltatlanná vált köztársasági elnöktől az emberek népszavazással vonhassák meg a bizalmat. Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető ezért képviselői önálló indítványt nyújt be. A javaslat alapján, ha az eredményes népszavazás kimondja, hogy az államfő méltatlan a tisztségére, az Országgyűlésnek - vita nélkül - meg kell őt fosztania a hivatalától. 

A disszertáció-botrány szempontjából "kényes" Eszterházy Károly Főiskola (EKF) helyett egy másik egri oktatási intézményben, a Dobó István Gimnáziumban tart előadást holnap Schmitt Pál. Az EKF-re tervezett látogatás azért nem volt a legjobb választás, mert ott tanít Kertész István is, aki 1992-ben summa cum laude minősítést adott Schmitt doktori dolgozatára, a hvg.hu által kirobbantott plágiumgyanút pedig politikai támadásnak nevezte. Ezek után jelent meg tegnap a főiskola belső hálózatán a hallgatóknak szánt üzenet, miszerint Schmitt Pál "nem zavarja meg a vizsgaidőszakot (sem a vizsgákat, sem a felkészülést) az Alaptörvényről szóló előadásával." Az erről beszámoló Hír24.hu-val az elnöki hivatal azt közölte, hogy ettől függetlenül az államfő körútján ellátogat a főiskolára, de a rendhagyó osztályfőnöki órát más oktatási intézményben tartja." Mint azt a népszava rövid nyomozás után kiderítette: a Dobó gimnázium lehet az új helyszín. Az intézmény honlapján tegnap délután már olvasható is volt a felhívás, miszerint "19-én 10:55 től rendhagyó osztályfőnöki órát tart iskolánkban Schmitt Pál".

A vátesz
"Nos, Hölgyeim és Uraim, én nem tudom, a mai találkozásunk után mennyire leszek népszerű, de őszintén állíthatom, hogy csak az igazságról fogok beszélni, mert azt magam is nagyra becsülöm. Mint egykori olimpikon, én is megtapasztaltam, hogy az igazsághoz és az eredményhez vezető út hosszú és igencsak rögös. Nem elég a célt ismerni, aki rosszul választ utat, könnyen bajba kerül." (2011. december 2. Schmitt Pál köztársasági elnök előadása a Johns Hopkins Egyetemen)