• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Se fogadott orvos, se hálapénz nincs

Lapszemle Forrás: kisalföld.hu

Angliában ha egy doboz csokit akarsz adni az orvosnak vagy nővérnek, azt is kötelesek írásos jegyzőkönyvbe venni.

Angliában még azt is jelenteniük kell az orvosoknak és a nővéreknek, ha egy tábla csokit kapnak hálából a kismamától. Németországban az apák egy hónapig otthon lehetnek a szülést követően – olvasható a kisalfold.hu portálján

Miközben a magyar állam adókedvezménnyel igyekszik ösztönözni a házasságkötéseket és a gyermekvállalást, sok fiatal, aki az országot az eredeti cél szerint „csak" munkavállalás miatt hagyta el, kint házasodik meg, és gyermeket is szül. Teljesen más rendszer fogadja őket Nagy-Britanniában és Németországban.

Angliában lazábban veszik a terhesgondozást, mint otthon; orvoshoz egyáltalán nem kellett járni – ezzel az elgondolkodtató kijelentéssel kezdi beszámolóját a Londonban élő fiatal édesanya, aki néhány hete szülte meg kisfiát. Angliában orvos engem egyáltalán nem látott, sőt, a szüléskor is kizárólag nővér volt velem – összesen három –, doktor csak akkor jön, ha gond van vagy komplikáció várható. Hálapénz sincs, nem is értik, miről beszélsz. Ha egy doboz csokit akarsz adni, azt is kötelesek írásos jegyzőkönyvbe venni. Amúgy itt sem minden fenékig tejfel – zárja szavait a fiatal édesanya.

Németországban a várandós és a szoptató anyát nem lehet éjszakai műszakban, vasárnap, illetve munkaszüneti napokon foglalkoztatni vagy túlórára kötelezni. Németországban az orvos és a kórház kérdése elkülönül egymástól, mindegyiket egyénileg a kismama választja, de egymástól függetlenül működnek. Az orvosok végzik és koordinálják a terhesség alatti vizsgálatokat, míg a kórházak csak a szülés levezetésében és az azt követő időszakban nyújtanak segítséget. Így a szülést nem a kiválasztott szülész- nőgyógyász vezeti le, hanem a kórház alkalmazottai, akik éppen dolgoznak - mondja a Bietigheim-Bissingenben élő, szintén győri származású lány, hozzátéve azt hálapénzről ő sem tud.

A kilenc hónap alatt három ultrahangvizsgálatot írnak elő egy kismamának: a 10., a 20. és a 30. héten. A huszadik hét után a 35 év feletti nőknek, valamint a veszélyeztetett kismamáknak kötelező részt venni egy speciális ultrahangvizsgálaton. A szülés utáni ellátás más, mint Magyarországon. Itt csak egy vagy két évig jár támogatás, attól függően, hogy mit választ a kismama.

Magyarországon aki csak teheti, fogadott orvosnál szül. Ez havi viziteket jelent a terhesség időszakában. Egy-egy vizsgálat átlagosan 10 ezer forint, hálapénz pedig van.