• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Segélyek helyett munkát adnának

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet Online

Márciustól alapvetően átalakul a segélyezési rendszer.

A kormány szerint mindenki megfelelő ellátást kap majd, aki valóban rászorul, a többieket azonban a munka világa felé terelik. A jövedelempótló támogatások kifizetéséért az állam garanciát vállal, több kiadáscsökkentő támogatás önálló formája azonban megszűnik. A jövőben az önkormányzatok döntik majd el, hogy a kötelező ellátásokon felül ki kap pénzt, és mennyit – írja a mno.hu.

A 2015-ös költségvetés és az azt megalapozó salátatörvény elfogadásával véglegessé vált, hogy idén jelentősen átalakul a szociális támogatási rendszer, a változtatások többsége március 1-jén lép életbe. Több ellátás önálló formája megszűnik, illetve beleolvad az önkormányzatok által megítélhető települési támogatásba. Így például nem lesz óvodáztatási támogatás, adósságkezelési szolgáltatás és lakásfenntartási támogatás sem. A rendszeres szociális segély is megszűnik, helyette egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti díjat vezetnek be, ami a korábbinál lényegesen szűkebb körnek jár. A segélyre jogosultak köréből kiszoruló 55 év feletti állásnélküliek foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülhetnek, ennek összege azonban alacsonyabb, mint a korábbi ellátásé.

Kötelező ellátás lesz a jövőben is az időskorúak járadéka, a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás, az ápolási díj, az alanyi és normatív közgyógyellátás, valamint az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság. Megszűnik a rendszeres szociális segély, és kikerül a kötelező ellátások közül a lakásfenntartási támogatás is. Nem lesz kötelező ellátás a méltányossági ápolási díj és a méltányossági közgyógyellátás sem. Az óvodáztatási támogatás 2015. szeptember 1-jétől szűnik meg, amikortól hároméves kortól kötelező lesz óvodába járni.

A méltányossági közgyógyellátás és a méltányossági ápolási díj mint önálló kategória szintén megszűnik, az ilyen célra szükséges támogatást a jövőben az önkormányzatoktól lehet majd igényelni települési támogatás címén.

Az állam által garantált támogatási jövedelempótló formákon túl (foglalkoztatást helyettesítő támogatás, egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti díj, ápolási díj és időskorúak járadéka) a jövőben az önkormányzatok feladata lesz a további szociális támogatások elosztása. Ez azt jelenti, hogy a megszűnő ellátások az önkormányzatok által nyújtható települési támogatásba olvadnak bele, vagyis aki ilyen célra szeretne a továbbiakban pénzt kérni, annak az önkormányzattól kell majd támogatást kérnie.