• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Segít, hogy a betegek hozzáállása megváltozzon

Lapszemle Forrás: baon.hu

Pénzkereső munkája mellett hetente többször is önkénteskedik a kecskeméti Farkas Tamás.

A kórházban pszichiátriai betegekkel, a Családsegítő Intézményben és a Szentcsalád Plébánián pedig különböző nehézségekkel küzdő családokkal foglalkozik. Régi vágya vált valóra ezzel, hiszen mindig is másokon akart segíteni. Tamás ezév tavaszán, 34 éves korára eljutott addig, hogy világosan látja hivatását. Az idáig vezető út viszont nem volt nyílegyenes, bár a fiatalember hangján cseppet sem érződik, hogy bármit is bánna abból, ahogy alakult az élete. A miérteken persze ma is sokat töpreng – írja a baon.hu portálja.

Már a gimnázium utolsó évében is mocorgott a lelkem mélyén, hogy szeretnék emberekkel foglalkozni. Megfogadtam viszont szüleim tanácsát, akik jószándékból egészen más irányba tereltek, így közgazdaságtudományi egyetemre jelentkeztem – idézte fel Tamás „első" pályaválasztása időszakát.

Farkas Tamás egyetemi tanulmányait Ausztriában, Grazban végezte el, közben sem hagyta ugyanakkor nyugodni a gondolat, hogy nemcsak üzletember vagy menedzser lehetne. Felvetődött benne, hogy átjelentkezik az orvosi egyetemre, de ötletének ezúttal sem örültek otthon.

Ekkor még mindig hallgattam szüleimre, akik aggodalommal figyelték a bennem zajló felismeréseket. De a gyerekkori vágyam a munkáról, hivatásról újra és újra előtört, nem lehetett megállítani – folytatja Tamás, milyen lelki küzdelmek dúltak benne fiatal felnőtt éveiben. Aztán ahogy önállósodott, már bátrabban kereste saját útját. Elvégzett egy katolikus lelkipásztori munkatárs szakot, majd a Jólélek katolikus közösséget vezette Kecskeméten, amelynek akkor egyedülálló fiatal felnőttek voltak a tagjai, ma viszont már van családos csoportja is.

Munkáját tovább folytatta, emellett pedig szakított időt arra is, hogy újabb, ezúttal szociális munkás mesterdiplomát szerezzen. Ekkor már egyre többet önkénteskedett a RÉV Szenvedély-beteg Segítő szolgálatnál, a családsegítőknél. Ugyanakkor felismerte, hogy a szociális munkás papírral sem jutott közelebb végső céljaihoz, mert nem adminisztrációval vagy ügyintézéssel szeretne segíteni a nehéz helyzetben lévőkön, ő inkább lelki támaszt nyújtana. Úgyhogy újabb képzés következett, Tamás egy kognitív és viselkedés terápiás konzulensi képzést is sikeresen abszolvált. Ennek köszönhetően május óta hetente két-három délutánt a kecskeméti megyei kórház pszichiátriai osztályán dolgozik, mint önkéntes, a fennmaradó hétköznap délutánokon pedig a Családsegítőben és a Szentcsalád plébánián családterápiás megfigyelőként és terápiás munkatársként tevékenykedik. Pénzkereső tevékenységet csak délelőttönként folytat, webáruházakat működtet, amelyek víztisztítókat, légtisztítókat és páramentesítőket hirdetnek.

Hosszú évek munkájával mára eljutottam addig, hogy nem okoz gondot, hogy időm fele részében önkéntes vagyok, fizetés nélkül. Jól élünk, persze lehetne még százszor jobban is, de nem ez a legfontosabb számomra – jelenti ki Tamás, aki egyébként feleségével két gyermeket nevel.