• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Segítő oldal és játszócsoport a menekülő felnőtteknek és gyerekeknek

Lapszemle 2022.03.11 Forrás: telex.hu
Segítő oldal és játszócsoport a menekülő felnőtteknek és gyerekeknek

Segítik elterelni a gyerekek nyomasztó gondolatait, elfoglaltságot nyújtanak nekik és szakemberként is jelen vannak közöttük.

Nemrég még teljesen normális, hétköznapi életet éltek, aztán minden átmenet nélkül egy háború közepén találták magukat, és menekülniük kellett. „Ez gyakran súlyos trauma, sokszor komoly sokkos állapotot okoz” – mondta el a Telexnek Füredi Krisztián pszichológus.

A szakember szerint az ilyen helyzetben lévő emberek az érzelmek és a gondolatok szempontjából is beszűkült mentális állapotba kerülnek, amely ráadásul sok szorongással, félelemmel jár, és gyakran semmilyen pozitív jövőkép nem látszik előttük. Az ilyen helyzetekben minden pszichológiai támogatás, az empátia, a meghallgatás és a pszichológiai krízisintervenciós segítségnyújtás életmentő a szakember szerint.

Füredi ezért nagyjából 200 önkéntes pszichológus, pszichiáter és mentálhigiénés szakember közreműködésével üzemelteti a pszi.hu oldalt, ami eddig a covid által érintett emberek ingyenes pszichológiai segítő oldala volt. A pszichológus most újra szakembereket toboroz, és az Ukrajnát sújtó háború elől menekülőknek kínál kollégáival ingyenes segítséget több nyelven online, telefonon vagy személyesen. A csapatban már most vannak katasztrófákra, krízisekre, traumáka és gyászfeldolgozásra specializálódott szakemberek is. Az itt igénybe vehető segítség lehet egyszeri, de folyamatos együttműködésre is van lehetőség. Most azon dolgoznak, hogy a hírük eljusson a rászorulókhoz.

Hamar cselekedni kezdett kollégáival Balázs Judit gyermek-, ifjúság és felnőtt pszichiáter szakorvos, az ELTE tanszékvezető egyetemi tanára is. Mint sokan mások, az első napokban önkéntes segítőként kezdett a pályaudvarokon, leginkább arra koncentrálva, hogy az érkezők alapszükségletei megoldódjanak, majd a logisztikában segédkezett. „Mivel láttam, hogy nagyon sok gyerek érkezik kimerült, kétségbeesett – főleg – anyával, nagyszülőkkel, elkezdtem gondolkozni, hogy tudunk gyorsan kompetenciánkon belül is segíteni.” A szakember az ELTE-n a Gyermekkori pszichés zavarok munkacsoportot vezeti.

„A múlt héten írtam a munkacsoportunknak, hogy itt vannak a gyerekek, segítsünk! – azonnal megmozdult mindenki. Korábbi hallgatóink, akik már pszichológus kollégák is, rögtön kapcsolódtak hozzánk konstruktív ötletekkel” – szemlélteti, néha milyen egyszerű felhívás után pattannak ki a jó ötletek. Jelenleg több tervük is van, néhányat már elindítottak. A pszichológushallgatókat is bevonták, megbeszélték a héten, hogy ez lesz a nyárra tervezett terepgyakorlatuk.

Kedden startolt például az ELTE Pszichológia Intézetének két helyiségében az első olyan csoportjuk, ahova egyelőre heti két alkalommal várják a menekülő szülőket bármilyen életkorú gyerekekkel (a csütörtöki csoportba itt lehet jelentkezni). Nem szabnak sem nyelvi, sem életkori, sem bármilyen más határt, nem is lenne értelme, hiszen a legtöbb anya egyedül érkezett akár több gyerekkel is.

További lehetőségek a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink