• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Segítség, ha a szülők is bent vannak a kórházban

Lapszemle 2019.03.01 Forrás: magyarnemzet.hu
Segítség, ha a szülők is bent vannak a kórházban

Előfordulnak egyenetlenségek a szabályozásban, ezért az egészségügyi államtitkárság felülvizsgálja a mostani előírásokat.

Egységesen kell szabályozni és a minimumfeltételeket is rögzíteni kell azzal kapcsolatban, hogy miként tartózkodhatnak a szülők gyermekeik mellett a kórházban – jelentette ki Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár a közelmúltban egy újságíróknak tartott háttérbeszélgetésen - írta a magyarnemzet.hu.

Nemrég került fókuszba az évek óta újra és újra előbukkanó téma, miután Székely ­László ombudsman erről szóló legutóbbi jelentése szerint több intézményben is aggályos korlátozásokat alkalmaznak az anyák és az apák elhelyezése kapcsán, amit szavai szerint a törvényi keretek és a finanszírozás felülvizsgálatával lehetne orvosolni.

Az egészségügyért felelős államtitkár egyetértett a megállapításokkal, és felkérte az Egészségügyi Szakmai Kollégiumot a jogszabály felülvizsgálatára.

Horváth Ildikó a háttérbeszélgetésen kiemelte: a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő évente több mint 600 millió forintot fizet az állami egészségügyi intézményeknek, ezzel 44 ezer embernek biztosítanak ingyenes benntartózkodást a gyermekük mellett. Emellett törvény rögzíti, hogy a szoptató anyák, a 14 év alatti gyerekek szülei, valamint a fogyatékos gyermekek hozzátartozói a kórházban maradhatnak.

Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója elmondta: náluk az a szabály, hogy minden gyermek mellett az egyik szülő lehet bent, a lehetőségekhez képest igyekeznek nekik a lehető legjobb helyet biztosítani, ugyanis nagyon szűkek a terek, zsúfoltak a kórtermek. Változó, hogy milyen elhelyezést tudnak nyújtani: van olyan szoba, ahol ágyon tudnak aludni, míg máshol kinyitható kempingágyon vagy matracon.

Vácity József, az egri Markhot Ferenc Kórház főigazgatója szerint náluk még nem fordult elő olyan, hogy kapacitáshiány miatt haza kellett küldeni egy édesanyát vagy édesapát, aki kísérő szeretett volna lenni a gyereke mellett. A szülők a teljes ápolási idő alatt ingyen lehetnek bent, étkezéssel együtt, a gyermekeikkel egyazon kórteremben, ugyanolyan ágyon, mint a páciensek.

Ablonczy László, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet gyermekellátásért felelős orvos igazgatója arról számolt be, hogy ők kihúzható fotelágyakkal oldják meg a szülők elhelyezését, hogy napközben elférjenek a nagy sürgés-forgás közepette. Úgy véli, hatalmas segítség, hogy a szülők bent vannak, mert ezzel is tehermentesítik a nővéreket.

Legolvasottabb cikkeink