• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Semmelweis Ignácra emlékeztek a Zeneakadémián

Lapszemle 2018.09.28 Forrás: zeneakademia.hu
Semmelweis Ignácra emlékeztek a Zeneakadémián

Az ünnepi koncerten Dr. Nagy Anikó egészségügyért felelős államtitkár köszöntötte a megjelenteket.

2018-ban a kormány kezdeményezésére Semmelweis-emlékév keretében ünnepli az ország a kétszáz éve született Semmelweis Ignácot, az orvostudomány egyik legnagyobb alakját. Az emlékév kiemelt eseményét, a Zeneakadémián rendezett ünnepi koncertet Dr. Nagy Anikó egészségügyért felelős államtitkár nyitotta meg - számolt be a rendezvényről az intézmény honlapja.

„Semmelweis Ignác az anyák és az emberiség megmentője, aki az egyik legerkölcsösebb emberként élt, és sorsában felismerhetők az emberség értékei” – tolmácsolta dr. Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének elismerő szavait dr. Nagy Anikó egészségügyért felelős államtitkár. „Minden cselekedetében fellelhető a kutatás szabadságának megőrzése és az igazságérzet. Fő célja az emberi élet megmentése volt, amellyel munkássága, életműve a magyar orvostudomány legtiszteltebb alakjává emelte.” A miniszter úgy vélekedett, hogy Semmelweis Ignác emléke súlyos felelősséget ró az egész orvostársadalomra és a nevét viselő egyetemre. Nevével kapcsolatban három alapérték minden róla szóló írásban fellelhető, és ezek a lelkiismeretesség, kötelességtudat, önzetlenség.

„Semmelweis alapértékei 200 éve változatlanok, neve összeforr az egészségvédelemmel, az egészségügyi megelőzéssel is” – hangsúlyozta beszédében Dr. Nagy Anikó államtitkár. Kifejtette: az orvosok, ápolók egy életre szóló hivatást választottak magunknak – olyan hivatást, amelynek alapja az emberi élet tisztelete és védelme, illetve az emberek iránti felelősség. „Mi tudjuk, hogy boldog az az ember, akinek van miért és kiért felelősséget és áldozatot vállalnia. Ez a felelősség életre szóló.” Az államtitkár közös feladatnak minősítette, hogy tovább vigyük Semmelweis örökségét, annak érdekében, hogy növekedjen az egészségben eltöltött életévek száma. „A gyógyítás mellett közös feladatunk – szólt a közönség soraiban ülő orvostársakhoz és egészségügyi dolgozókhoz –, hogy felhívjuk a magyar emberek figyelmét a megelőzés és az egészséges életmód fontosságára, arra, hogy tegyenek az egészségükért: táplálkozzanak megfelelően, mozogjanak sokat, kiránduljanak, vegyenek részt a szűrővizsgálatokon, élvezzék az életet, és lehetőség szerint hallgassanak zenét”.

Az államtitkár hozzáfűzte, nemcsak az orvosi alapértékek, hanem a bensőnkre ható, gyógyító zene is változatlan. „A dallamok jótékony hatással vannak az egészségre, a viselkedésre, harmonizálják az ember működését, a közérzetünket. A zenehallgatás fizikai és érzelmi téren oldja a fájdalmakat, elősegíti a gyermeki idegrendszer érési folyamatait, mint ahogyan segít mai rohanó világunkban a stressz kezelésében is.”

Az ünnepi koncerten az Óbudai Danubia Zenekar négy olyan művet szólaltatott meg, amelyek Semmelweis Ignác főművének megjelenésével egyazon évben születtek. Erkel Ferenc Bánk bán című operájának nyitányát Liszt A-dúr zongoraversenye követte az ifjú zongorista, Balogh Ádám közreműködésével, majd Mosonyi Ünnepi nyitánya következett, végül Brahms A-dúr szerenádja zárta az estet. (Fotó: Zeneakadémia / Fazekas István)

Legolvasottabb cikkeink