• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Semmiért fizet az orvos

Lapszemle Forrás: Népszabadság Online

Súlyos veszély fenyegeti a háziorvosi rendszert a praxisok bizonytalan jogi státusa miatt.

Az ombudsman egy panasz kapcsán már tavaly jelezte: szabályozatlan a háziorvosi praxisaikat pénzért vásárló és azt a későbbiekben akár önhibájukon kívül elveszítő orvosok kártalanítása. Az akkori panaszos Nógrád megyéből Tolna megyébe költözött, de ahhoz, hogy az új helyén is háziorvos legyen, új működtetési jogot kellett vásárolnia. Hogy ezt megvehesse, árulni kezdte a régi praxisát, ám a jogszabályok értelmében végül ingyen kellett róla lemondania, mert nem tudta értékesíteni az előírt hat hónapos határidőn belül. Az önkormányzat a megürült háziorvosi praxist helyettesítésekkel töltötte be, és nem volt hajlandó szerződést kötni a vásárlóként jelentkező orvossal. Szabó Máté az ügy kapcsán megállapította, hogy a szabályozás több ponton is visszás - írja a Népszabadság Online.

Hiányzik például a kártalanítás intézménye és a praxisprogram működését szabályozó törvény, ami a tulajdonhoz való jognak, illetve a jogbiztonság követelményének ellentmondó helyzetet okozhat. Az ombudsman már akkor a praxisjog szabályozásának korrekciójára kérte a kormány illetékes minisztereit. Ez máig nem történt meg, de azóta a helyzet tovább bonyolódott. Ugyanis már az állam is ad négymillió forintig terjedő, vissza nem térítendő támogatást praxisvásárlásra. Így elvben az az orvos, aki az adóforintok segítségével vásárol, majd netán elveszíti praxisát, nemcsak személyes vagyonát veszíti, de a közpénz „elherdálásáért" még felelősségre is vonható lehet – figyelmeztet Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

Hozzátette azt is, hogy évek óta szorgalmazzák a praxisjoggal kapcsolatos törvény „megigazítását". Hiszen minden olyan esetben, amikor az orvos valamilyen oknál fogva – például halálozás, nyugdíjazás, betegsége miatt – már nem látja el a betegeket, és hat hónap alatt nem tudja értékesíteni a praxisjogát, akkor azt elveszíti. A kamara elnöke szerint az lenne a helyes megoldás, ha az új orvosnak mindenképpen és időkorlát nélkül meg kellene vennie az előző tulajdonostól a praxisjogát. A teljes cikk a nol.hu-n