• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Semmire sem elég az egészségügyre ígért plusz hét százalék

Lapszemle 2018.06.20 Forrás: zoom.hu
Semmire sem elég az egészségügyre ígért plusz hét százalék

A szakember szerint spórolnak a közösségi egészségügy forrásaival, a kormány úgy van vele. magánellátás majd megoldja a problémákat.

A Zoom.hu-nak nyilatkozó szakértők szerint csak az ágazat mostani szinten tartását lehet elérni a költségvetésből az egészségügyre szánt plusz hét százalékkal. Éppen csak követi az inflációt, nem fedezi a béremeléseket és nem javítja dolgozói morált.

„Erre lehetett számítani, ez a pénz nem elég semmire” – mondta Kincses Gyula egészségügyi szakközgazdász arról, hogy a néhány napja bemutatott 2019-es költségvetésből kiderült, az egészségügyre hét százalékkal jut több pénz mint idén. Szerinte továbbra is az a taktika, hogy spórolnak a közösségi egészségügy forrásaival, a kormány úgy van vele, hogy a magánellátás majd megoldja a problémákat. Ez a pénz elvben valamennyivel több mint az infláció, de ha megvizsgáljuk a bérnövekedéseket, akkor láthatjuk, hogy nem fedezi az általános emelkedést. A szakma egy újabb érdemi béremelést várt, de ennek nincs nyoma. Ez a hét százalék a mostanihoz hasonló szintre elég.

Ahhoz azonban, hogy megálljon az ágazat szétesése, és Kásler Miklós meghirdetett programjait támogatni lehessen, valódi anyagi támogatásra lenne szükség. Szerinte a tárcavezető és Nagy Anikó egészségügyi államtitkár párosa valamivel ügyesebb, mint az eddigiek az ágazaton belül. Hozzányúltak olyan kérdésekhez, amik nem nagy pénzből, de érdemben javíthatnának a jelenlegi helyzeten. Ilyen a kórházi fertőzések példája, amit viszonylag olcsón lehetne kezelni.

„A fertőzések egy része pénz, a másik viszont munkamorál kérdése. Ahhoz azonban, hogy az egészségügyi dolgozók számonkérhetőek legyenek, tisztességes fizetésre lenne szükség. Ötven liter fertőtlenítő folyadék nem nagy tétel, de az általános hangulat javítása költségesebb feladat” – tette hozzá Kincses.

Inkább a látványsportra

„Az pozitív, hogy reálértéken is van növekedés, de az arányokat kevésnek látom. Durva becsléssel, reálértéken 25-30 százalékosra lenne szükség. Ezzel a hét százalékkal még messze nem érjük az uniós átlag GDP-arányos ráfordítását. Nagy csoda lenne, ha ezt egy négyéves ciklus során mégis megvalósítaná az Orbán-kormány. Ilyen prioritások mellett, amikor a sport 37,2 százalékkal, a szórakoztató, kulturális, vallási tevékenységek és szolgáltatások pedig 24,8 százalékkal kapnak többet, erre semmi esélyt sem látok – nyilatkozta Drajkó Zsombor a orvos-közgazdász.

Hozzáfűzte, az egészségügy még mindig jobban járt, mint az oktatás, amely terület mindössze 1,5 százalékkal kap többet. Szerinte a sport természetesen kihathatna az egészségügy területére, de ilyen formában nem fog: ugyanis nem a tömeg-, hanem a látványsportokat támogatja kormány. „Ugyanakkor még mindig nem tudunk pontos terveket arra vonatkozóan, hogy mik az egészségügyi vezetés céljai. Ötletdobozt látunk, feldobnak bizonyos területeket a sajtóban, amiket fejleszteni szeretnének. Nem látjuk a pontos prioritásokat” – mondta a szakértő.

 További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink