Az elmúlt években több parlagfűtartalmú termék is megjelent a piacon.
A Szegedi Tudományegyetem kutatói egy állatkísérletben bizonyították, hogy a parlagfű fogyasztása agy- és vesekárosító hatású - olvasható az inforadio.hu portálon.
A parlagfű ugyan egy észak-amerikai növény, de gyógynövényként elsősorban Magyarországon ismert – mondta a Szegedi Tudományegyetem Farmakognóziai Intézetének docense. Csupor Dezső hozzátette, körülbelül száz éve került az ország területére az allergénként jól ismert növény.
„Az utóbbi öt-tíz évben kezdték gyógynövényként alkalmazni. Sok mindenre használják a daganatos betegségtől kezdve a cukorbetegségen át a méregtelenítésig, lúgosításig."
Olyanok is alkalmazzák, akiknek parlagfű-allergiája van, azt gondolják sokan, ha megeszik a növényt, a virág porától kialakuló allergia csökkenhet – jelezte a szakember.
„Az összes alkalmazás közül talán ez az, aminek lehet valami értelme, mert a légutakon kialakuló allergia elméletileg csökkenthető, ha szájon át visszük be az allergént. Ez azonban még nem teljesen felderített dolog, ráadásul ilyenkor nemcsak a virágport esszük meg, hanem a növény teljes föld feletti részét is, amiben lehetnek mérgező anyagok."
A hosszú időn keresztül fogyasztott parlagfű károsítja a szervezetet, de ez nem tűnik fel a fogyasztónak, mert nem lesz tőle hányingere, nem fáj tőle a feje, nincs rosszul, de például a veseműködése romlik. Az pedig csak tíz-húsz vagy még több év múlva okoz tünetet. „Alattomos ez a fajta toxikus hatás, alattomosabb, mint, ami közvetlenül valamilyen tünetet vált ki."