• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Senki ne egyen parlagfüvet, mérgező!

Lapszemle Forrás: inforadio.hu

Az elmúlt években több parlagfűtartalmú termék is megjelent a piacon.

A Szegedi Tudományegyetem kutatói egy állatkísérletben bizonyították, hogy a parlagfű fogyasztása agy- és vesekárosító hatású - olvasható az inforadio.hu portálon.

A parlagfű ugyan egy észak-amerikai növény, de gyógynövényként elsősorban Magyarországon ismert – mondta a Szegedi Tudományegyetem Farmakognóziai Intézetének docense. Csupor Dezső hozzátette, körülbelül száz éve került az ország területére az allergénként jól ismert növény.

„Az utóbbi öt-tíz évben kezdték gyógynövényként alkalmazni. Sok mindenre használják a daganatos betegségtől kezdve a cukorbetegségen át a méregtelenítésig, lúgosításig."

Olyanok is alkalmazzák, akiknek parlagfű-allergiája van, azt gondolják sokan, ha megeszik a növényt, a virág porától kialakuló allergia csökkenhet – jelezte a szakember.

„Az összes alkalmazás közül talán ez az, aminek lehet valami értelme, mert a légutakon kialakuló allergia elméletileg csökkenthető, ha szájon át visszük be az allergént. Ez azonban még nem teljesen felderített dolog, ráadásul ilyenkor nemcsak a virágport esszük meg, hanem a növény teljes föld feletti részét is, amiben lehetnek mérgező anyagok."

A hosszú időn keresztül fogyasztott parlagfű károsítja a szervezetet, de ez nem tűnik fel a fogyasztónak, mert nem lesz tőle hányingere, nem fáj tőle a feje, nincs rosszul, de például a veseműködése romlik. Az pedig csak tíz-húsz vagy még több év múlva okoz tünetet. „Alattomos ez a fajta toxikus hatás, alattomosabb, mint, ami közvetlenül valamilyen tünetet vált ki."