• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Senkire se kíváncsi a kormány

Lapszemle Forrás: Népszava

Hibát hibára halmoz drogügyben a kormány.

Minden baklövésüket úgy kommunikálják, mintha azok szakmailag megfelelő és hasznos lépések volnának. Most éppen arról beszélnek, hogy segítenék a civileket, ám ezt voltaképpen úgy kell értenünk, hogy ellehetetlenítik az érdekérvényesítésüket. A kormány egy új testület, a Kábítószerügyi Tanács létrehozását tervezi - ebbe tömörítenék az összes civilt, miközben eltávolítanák őket a drogügy egyik legfontosabb fórumából, a Kábítószerügyi Koordinációs Bizottságból, ahol a jövőben csak a kormány emberei foglalnának helyet – írja a nepszava.hu portálja.

Egy új testülettel tenne keresztbe a civil érdekérvényesítésnek a drogügyben a kormány: a 2007 óta működő Kábítószerügyi Koordinációs Bizottság mellett létrehoznák a Kábítószerügyi Tanácsot, amelynek mások mellett a civil szervezetekkel történő együttműködés lenne a feladata. A tanácsba a történelmi egyházak mellett például a Nagycsaládosok Országos Szövetsége is delegálhatna egy tagot.

Az új testület létrehozásának tervét akár még pozitívumként is értékelhetnénk, csakhogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) közleménye elhallgatja, hogy a Kábítószerügyi Tanács létrehozásával párhuzamosan kitennék a civileket a kormány legfontosabb kábítószerügyi javaslattevő és véleményező testületéből, a Kábítószerügyi Koordinációs Bizottságból – húzza alá a portál.

Félrement egy kicsit a tájékoztatás, nemhogy a civil befolyás erősítését, sokkal inkább gyengítését szolgálná az új testület – így értékelte a helyzetet Sárosi Péter, a Társaság a Szabadságjogokért drogpolitikai programvezetője. Ugyan rendkívül fontos, hogy minden szervezet, amelynek van valamilyen kapcsolata a drogfogyasztókkal, illetve a drogfogyasztással, megoszthassa a tapasztalatait, elmondhassa a véleményét vagy javaslatokat tehessen egy ilyen fórumon, ám mégis félő, hogy a civil szervezetek túl széles spektruma miatt teljesen súlytalanná válik a testület – tette hozzá Sárosi Péter.

Az immár öt éve működő Kábítószerügyi Koordinációs Bizottságban egyelőre helyet kap a négy szakmailag legkompetensebb civil szervezet: a Magyar Drogterápiás Intézetek Szövetsége, a Magyar Drogprevenciós és Ártalomcsökkentő Szervezetek Szövetsége, a Magyar Addiktológiai Társaság és az Ártalomcsökkentők Közhasznú Szakmai Egyesülete. Így a szakma még egy asztalhoz ülhet a kormány képviselőivel, és bár a civileknek csak javaslattevő és véleményezési szerepe van, mégis elképzeléseiket el tudják juttatni a tárcához.

Miután korábban egyetlen szervezet véleményét sem kérték ki a stratégia érvénytelenítéséről, mikor a bizottsági ülésen a civilek értesültek a döntésről, tiltakozásul egyszerűen felálltak az asztaltól. Fontos megjegyezni: 2007 óta legalább van egy tárgyalóasztal, ahol a kormány előtt fejtheti ki véleményét a szakma. Az amúgy is súlytalan civil jelenlétet akarja felszámolni a kormány a Kábítószerügyi Tanács létrehozásával, méghozzá úgy, hogy miközben ebbe a testületbe tömörítené az összes drogügyben érdekelt szervezetet, a szakmailag kompetensektől egészen a nagycsaládosok szövetségéig, a Kábítószerügyi Koordinációs Bizottságba csak a saját embereiket ültetnék.

A jövőben tehát például a Magyar Addiktológiai Társaság már nem a kormánnyal, hanem csupán más civilekkel vitatkozhatna a drogügyről, amíg a Kábítószerügyi Koordinációs Bizottságban az Emmi egészségügyi, egyházügyi, civil, oktatási, szociális és társadalmi felzárkózási területének képviselői, továbbá a Belügyminisztérium, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium delegáltjai maguk között rendeznék el a drogpolitika aktuális kérdéseit – emeli ki a portál, megírva azt is, hogy az Emmi erről szóló tervezete kedden került fel a kormány honlapjára, és január 29-ig - azaz jövő hét keddig - várják hozzá a véleményeket.

Legolvasottabb cikkeink