• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Sérülnek a pszichiátriai betegek jogai

Lapszemle Forrás: Fejér Megyei Hírlap

Nincs megoldva az agresszív vagy kifejezetten veszélyt jelentő betegek ellátása.

Szabó Máté ombudsman szerint aggodalomra ad okot, hogy a hatályos jogszabályok nem rendelkeznek arról, mely intézmények feladata az agresszív, veszélyeztető magatartású pszichiátriai betegek tartós intézeti ellátása, és meddig kell tartania az ilyen betegek kötelező intézeti gyógykezelésének – írja a Fejér Megyei Hírlap  portálja.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala azzal a hírrel kapcsolatban juttatta el közleményét szerdán az MTI-hez, hogy hétfőn olyan súlyosan bántalmazta idősebb betegtársát egy ápolt a szentesi kórház pszichiátriai osztályán, hogy belehalt sérüléseibe. Az ombudsman a pszichiátriai betegek intézményi ellátásával az elmúlt években több vizsgálatában is foglalkozott az agresszív vagy kifejezetten veszélyt jelentő betegek ellátásával, az állapotukkal összefüggő speciális elhelyezés gondjaival - emlékeztet a hivatal. Legutóbb tavaly év végén adott ki a biztos változtatást sürgető jelentést, miután több panaszt is kapott arról, hogy pszichiátriai betegségben szenvedő hozzátartozók agresszív magatartása sokszor veszélyezteti a családok többi tagjának életét, testi épségét.

Magyarországon még mindig nincs egyetlen olyan intézmény sem, amely alkalmas lenne arra, hogy az agresszív pszichiátriai betegeket hosszabb ideig gondozza, noha a hosszabb ellátásra szoruló betegeknek is alkotmányos joguk, hogy megfelelő egészségügyi ellátáshoz jussanak – áll a közleményben.

A tartós bennlakást biztosító intézményi gondozás teljes hiánya ellentétes az egyenlő bánásmód követelményével, és sérti az érintettek jogát az emberi méltósághoz és az egészségügyi ellátáshoz – állapította meg az ombudsman. Ezért Szabó Máté tavaly novemberi jelentésében felkérte Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztert, hogy dolgozza ki az agresszív pszichiátriai betegek tartós intézeti elhelyezésének jogszabályi kereteit, és intézkedjen a hosszabb bennlakásukat lehetővé tevő, megfelelő egészségügyi ellátásukra alkalmas intézetek létrehozásáról.
Szabó Máté megállapítása szerint a kórházak pszichiátriai osztályain megfelelő szabályozás hiányában kaotikus, szabályozatlan a helyzet.

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet megszüntetését követő utóvizsgálati jelentésében a biztos kitért a veszélyt jelentő betegek ellátásának elégtelen körülményeire, az úgynevezett magas biztonsági fokozatú osztályok hiányából fakadó ellátási problémákra és az azokból eredő veszélyekre. 2009-es jelentésében a biztos hangsúlyozta: az egyéb - például fertőző vagy belgyógyászati - betegségekkel küzdő pszichiátriai betegek elhelyezése sem megfelelően megoldott. Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa a szentesi esettel összefüggésben reméli, hogy az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet második félévre tervezett megnyitásával enyhülnek a speciális, így a veszélyt jelentő betegek ellátásának problémái - olvasható a közleményben.