• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Sinkó Eszter: lenne elég pénz egy jó színvonalú egészségügyre

Lapszemle 2023.01.28 Forrás: ATV - Híradó
Sinkó Eszter: lenne elég pénz egy jó színvonalú egészségügyre

gy ma már külföldön dolgozó nővér azért mondott fel itthon, mert olyan szerződést tettek elé, amit nem tudott elfogadni.

Szakmájuk erkölcsi és anyagi megbecsültsége már a múlté, a helyzetet pedig tovább rontja a létszámhiány miatti kiégés és elcsigázottság – erről beszéltek Híradónknak jelenlegi és korábbi egészségügyi szakdolgozók. A kormányzat elhalasztotta a decemberre ígért szakdolgozói fizetésemelést. Az egészségügyi közgazdász szerint lenne pénz egy megfelelő színvonalú egészségügy fenntartására, de Magyarország nem ebbe az irányba tart. Az ATV Híradó riportja.

A huszonhét éve a pályán lévő dolgozó azt mondta stábunknak: két-három ember munkáját végzik egyszerre, a végletekig el vannak csigázva. Híradónknak arról is beszélt, mekkora fizetésemelést tartana reálisnak az általa végzett munkakörben: ennyi év távlatából minimum a jelenlegi fizetés dupláját. 

Ráadásul, elvették az éjszakai és délutáni pótlékait is. Ő amiatt is el van keseredve, mert úgy látja, a társadalom tétlenül nézi, ami az egészségügyben történik, a változást így akaratlanul is akadályozva. Egy ma már külföldön dolgozó nővér azért mondott fel itthon, mert olyan szerződést tettek elé, amit nem tudott elfogadni, mert szinte minden dolgozói jogától megfosztották volna. 

Németországban viszont nem kell félnie attól, hogy elmondja, ami zavarja. A nővér szerint itthon hiányzik a szakmai összefogás, és a dolgozók önbecsülése, ráadásul magukra vannak hagyva.

Kellene nekünk egy nagyon erős szakszervezet, ami valljuk be nincs – vélekedett Híradónknak. Egy, most már a magánegészségügyben dolgozó, neve elhallgatását kérő nyilatkozónk szerint nincsen elég nyomás az államon, hogy változtasson a kialakult helyzeten. ,,Úgy tűnik hogy a társadalom részére ez megfelel, hogy nem kapják meg a befizetett járulékok fejében az ellátást és kénytelenek megvásárolni maguknak, így az állam sem kényszerül arra hogy változtasson ezen" – vélekedett. 

Az egészségügyi közgazdász szerint a magyar állam lemondott a valós reformokról. A szakember óriási gondnak tartja, hogy rossz döntések születnek, mégpedig azért, mert az érdekeltek bevonása nélkül hozzák meg őket. 

Magyarország elég jövedelemmel rendelkezik ahhoz, hogy jó színvonalú közellátást nyújtson a betegei számára, ez alól a felelősség alól a kormány sem bújhat ki – szögezte le a szakember. Sinkó Eszter hangsúlyozta: Magyarország két százalékponttal költ kevesebbet egészségügyre, mint az uniós átlag.

További részletek az atv.hu cikkében. 

 

Legolvasottabb cikkeink