• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

   Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

Sírva hívták a magán meddőségi központot

Lapszemle 2021.09.09 Forrás: hvg.hu
Sírva hívták a magán meddőségi központot

Vannak olyanok is, akiknek a gyors lépés miatt valószínűleg az utolsó esélyük is elszállt, hogy Magyarországon vegyenek részt lombikprogramban.

A végső határidőnél korábban, a páciensek számára pedig gyakorlatilag egyik napról a másikra került állami kézbe a Róbert Károly Meddőségi Centrum Kft. Bár a részletek és az ár nem nyilvánosak, az a hivatalos közleményből is kiderült: a kormány már hosszú hónapokkal azelőtt megjelent a színen, hogy benyújtotta volna a meddőségi magánklinikákat ellehetetlenítő törvényjavaslatot. A még megmaradt két magánklinika sorsa is kétséges, írja a hvg.hu

A pácienseket teljesen váratlanul érte a kormány hétfői bejelentése, amely szerint keddtől már az állam üzemelteti a TritonLife Róbert Magánkórház meddőségi klinikáját. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy aki előző nap még egy magánklinikára járt lombikkezelésre, az másnap reggel már egy állami intézménybe ment vissza.

Bár ez a páciensek számára változást nem jelent – a Róbert Magánkórházban nemcsak az orvosok, hanem a helyszín is változatlan maradt – sokan problémásnak tartották, hogy a döntésről csak a hírekből értesültek, és információink szerint az ott dolgozók sem kaptak meg minden információt az állam részéről.

Vannak olyanok is, akiknek a gyors lépés miatt valószínűleg az utolsó esélyük is elszállt, hogy Magyarországon vegyenek részt lombikprogramban.

A jelenlegi törvények szerint itthon csak 45 év alatti nők vehetnek részt mesterséges megtermékenyítésben, és az állam csak öt próbálkozást finanszíroz (egy próbálkozásnak az számít, amikor egy pár eljut az embrió beültetéséig). Sokan azért választották a magánintézményeket, hiszen ott nem volt hasonló korlátozás. Vagyis a meddőségi magánklinikák megszüntetésével a jelenlegi törvény őket gyakorlatilag kizárja a programból. A kormány egyébként ezt a problémát könnyen megoldhatná, ha az állami intézetekben is lehetővé tenné a fizetős lombikot az ötödik próbálkozást követően, de erről egyelőre nincs döntés.

Legolvasottabb cikkeink