• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Skarlát: emiatt fertőződnek meg egyre többen

Lapszemle 2023.04.05 Forrás: www.magyarnemzet.hu
Skarlát: emiatt fertőződnek meg egyre többen

A háziorvos tizennyolcadik éve dolgozik a jelenlegi praxisában, de ennyi beteget még sosem látott, mint idén márciusban.

Nem a skarlát gyengült az elmúlt évtizedekben, hanem a gyermekorvosok felkészültsége, a betegség korai észlelése és kezelése teszi lehetővé, hogy a kórt időben megállítsuk – mondta a Magyar Nemzetnek Füzi Zsolt. A gyermekorvos szerint a betegség terjedését segíti az is, hogy a gyerekek immunrendszere kimerült, egyik fertőzés követte a másikat.

– Az elmúlt hetekben nagyon sok gyermek járt nálam, akikről kiderült, hogy skarláttal fertőzöttek. Ez egy szezonális betegség, a tél végi időszakban jelentkezik a leggyakrabban. Amikor az immunrendszer meggyengül, ezek a bakteriális fertőzések, mint a skarlát, könnyebben elterjednek a gyerekek körében – fogalmazott lapunknak Füzi Zsolt. A gyermekorvos kiemelte, miután megvizsgálják a garatot és a mandulákat, végül egy tesztet is elvégeznek, amely egyértelműen kimutatja a streptococcus baktérium jelenlétét a szervezetben.

Az elmúlt hetekben ugrásszerűen nőtt meg a skarlátos betegek száma, a múlt heti adatok szerint 197 új fertőzöttet regisztráltak. A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint január óta folyamatosan nő a fertőzöttek száma, összesen eddig több mint ezerhétszázan érintettek a betegségben. A skarlát néhány évtizede még gyakran súlyos lefolyású betegségként jelentkezett, amelyet sokszor komoly szövődmények és úgynevezett utóbetegségek kísértek, napjainkban azonban szelídebb kórként jelenik meg. 

...

Füzi Zsolt arról is beszélt, tizennyolcadik éve dolgozik a jelenlegi praxisában, de ennyi beteget még sosem látott, mint idén márciusban. – A betegség terjedése függ a „fogadó” szervezetétől, immunrendszerétől, tehát azok a kicsik veszélyeztetettek leginkább, akik korábban gyakran átestek akut légúti vírusos megbetegedésen, gyomor- vagy bélrendszeri bakteriális fertőzésen – ismertette.

Ezen a télen pedig bőven kijutott a fertőzésekből, a Covid, az influenza és az RSV-vírus sem kímélte a legkisebbeket, a hányás-hasmenéses vírusokról nem is beszélve. Ezek a tényezők mind hozzájárulnak ahhoz, hogy január óta megsokszorozódott a skarláttal fertőzöttek száma.

További részletek a cikkben.