• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

SM: Segíthetnek az ezerarcú kórban szenvedőknek

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet

Mérlegelik az új kezelés támogatását, erről akár még idén döntés születhet.

Nem finanszírozza a társadalombiztosítás a sclerosis multiplexes betegek tablettás gyógyszereit. Magyarországon egyedül az infúziós és injekciós szereket használhatják úgy, hogy nem kell érte külön fizetniük. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerint mérlegelik az új kezelés támogatását, erről akár még idén döntés születhet – írja az Hír TV tudósítása nyomán a Magyar Nemzet – online.

Magyarországon körülbelül nyolcezer, úgynevezett szklerózisos beteg él, a kórt egyre több fiatalnál fedezik föl. Az, hogy mitől alakul ki, máig ismeretlen. Gyógyítani nem, csak kezelni lehet. Az infúziós és injekciós terápiák csak a betegek kevesebb mint felénél hatásosak. Az Európai Unióban már törzskönyveztek tablettás gyógyszereket is, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) azonban ezeket nem fogadta be.

Ez nagy gond, mert nagyon sok olyan beteg van, aki nem kaphatja meg az injekciós kezeléseket, és erre a tablettás gyógyszerre hatalmas szüksége lenne. Az árát nem tudom megmondani, de 200 ezer forint felett van egy havi adag. Még az egyedi méltányossági kérelmeket is sorra elutasítja az OEP – nyilatkozta a Hír Televíziónak a Millenárison tartott SM-nap kapcsán Nadabánné Benyik Éva, a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány ügyvezető titkára.

Az egészségügyi helyettes államtitkár elmondta: mérlegelik az új, modern gyógyszerek befogadását, de ez a költségvetéstől is függ. „Az Egészségbiztosítási Alap minden nehézség ellenére egyensúlyban marad az év végére, és a jövő évi ismert folyamatok kapcsán is javul a kiadási oldala. Ez a két folyamat egy idei döntést esetleg egy áthúzódó hatással már elképzelhetővé teheti, hogy a tárgyalások érdemben meginduljanak az ügyről" – húzta alá Cserháti Péter.

Ma Magyarországon egy olyan centrum működik, ahol kifejezetten sclerosis multiplexes betegekkel foglalkoznak. Az intézményt a betegek alapítványa hozta létre és teremtett elő rá majdnem 200 millió forintot. A tervek szerint jövőre minden régióban létrehoznak állami rehabilitációs központokat – közölte a helyettes államtitkár.