• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Túlterhelt a szegedi idegsebészeti klinika...

Lapszemle Forrás: Délmagyar Online

A csúcsra járatott intézményben így is előfordul, hogy még a nővérpultban és a vizsgálóban is fekszenek betegek.

Kénytelenek szelektálni a betegek között a szegedi idegsebészeti klinikán. A többszörösen túlterhelt intézményben jóval több a páciens, mint a műtéti kapacitás, így a kevésbé sürgős eseteket akár hetekig is tologatják. A csúcsra járatott intézményben így is előfordul, hogy még a nővérpultban és a vizsgálóban is fekszenek betegek – írja a Délmagyarország Napilap.

A nyári szabadságolások idején különösen nehéz volt szervezni a műtéteket. Nemegyszer fordult elő, hogy a már befektetett betegeket hazaküldték: nem jutott rájuk sor. Évente 2400 beteget műtünk meg az osztályon. A vidéki klinikák közül mi végezzük a legtöbb beavatkozást, miközben a maga 36 ágyával ez az ország legkisebb intézménye – közölte Barzó Pál, a Szegedi Tudományegyetem Idegsebészeti Klinikájának vezetője. Ráadásul nyáron műtőnk sem volt elég: a szokásos kettő helyett mindössze egyet használhattunk, csak háromnaponta kaptunk hozzá még egyet az akut műtőn kívül. Ezt megosztva használtuk a traumatológiával.

Hamarosan visszaállhat a régi rend – tette hozzá Barzó Pál, aki kiemelte azt is, ilyen szűkös kapacitás mellett kénytelenek szelektálni. Volt, hogy egy hétvégén tíz koponyasérült érkezett hozzánk. Az életmentő beavatkozások mindig elsőbbséget élveznek, ezt a kis kapacitást nem nehéz lekötni velük. Reggel 8-tól délután 4-ig folyamatosan operálunk, az akut esetekkel pedig akár reggelig is tele lehet a műtő. Így is azonban 3-4 hét a műtéti előjegyzés, ami jónak számít. Épp most jött haza egy orvos operációra Angliából: saját munkahelyén fél évre adtak neki időpontot az MR- és idegsebészeti szakvizsgálatra – tette hozzá Barzó professzor, aki elismerte, lehetőségeikhez képest jelentősen túlvállalják magukat.

Mivel Szegeden 5-6 szakma osztozik mindössze 8 intenzíves ágyon, az életmentő beavatkozáson átesetteket is akár egy nap múlva osztályra adják. Náluk sokszor még a kezelőben, sőt a nővérpultban is fekszenek betegek.

Hagyjuk meghalni őket? – tárta szét a kezét a szakember, amikor a lap arról kérdezte, miért vesznek fel ennyi pácienst. Rengeteg az ellátási területen kívüli beteg, mivel több betegséget az országban egyedül itt tudunk megoperálni. Ezenkívül évente 300 külföldi páciensük is van. Utóbbiaknak köszönhető, hogy az osztályon tudunk a hónap második felében is gyógyszert adni a betegeknek, a kórtermek ki vannak festve, és tudunk új műszereket vásárolni – mondta Barzó, hozzátéve azt is, az azonban biztos, hogy nehéz bekerülni ide: az ambulancián jelenleg februárra adnak időpontot.