Az új adó nem alkalmas arra, hogy tudatosítsa az emberekben, mi az egészségtelen.
A helyes táplálkozás szabályainak ismerete többet ér az adóztatásnál a szakember szerint.
- Bár fontos, hogy egészséges ételeket fogyasszunk, nem tartom jó megoldásnak a külön-adóztatást. Nem így lehet tudatosítani az emberekben a helyes táplálkozás szabályait – mondta dr. Lugosi Anna, a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház belgyógyász-diabetológus orvosa. Úgy véli, sokkal inkább széles körben folytatott felvilágosító programokra lenne szükség, már gyerekkortól kezdve, akár az iskolai tananyagba beépítve.
- Sok ételről nehéz egyértelműen kijelenteni, hogy egészségtelen, például a hamburgerben sok zöldség is lehet, elkészítéstől függően. Persze, mértéktelenül és tartósan fogyasztva problémát fog okozni. Ilyen alapon meg lehetne adóztatni azokat az ásványvizeket is, amelyeknek magas a nátriumtartalma - mutatott rá az orvos.
Egyetértett azzal, hogy a gyerekek körében - sajnos - népszerű, sok szénhidrátot tartalmazó kólákat, vagy a fiatalok által kedvelt, koffeindús energiaitalokat is sújtja a tervezet. Utóbbiakat ugyanis egyértelműen károsnak nevezte. Ugyanakkor megjegyezte: sóból és zsírból is szükséges fogyasztani valamennyit, itt elsősorban a minőség a lényeg.
A telítetlen zsírsavak létfontosságúak, ezek kapcsán a halfogyasztást kellene népszerűsíteni. Nem tartja meglepőnek, hogy magának a disznózsírnak a megadóztatásáról nincs szó a törvénytervezetben, hisz sok szegény család csak ezt tudja megfizetni a margarin vagy étolaj helyett.
- Valóban egészségtelen egy tartósítószerrel teli készétel, vagy egy olyan, melyről azt sem tudjuk, mi van benne; de kérdés, hogy akkor ezek miért mennek át az Országos Élelmezés-és Táplálkozástudományi Intézet engedélyezésén? - hívta fel a figyelmet dr. Lugosi Anna. Tapasztalatai szerint a gyerekek azt eszik, amit a szüleik, a felnőttek többsége viszont, bár hallott az egészségtelen ételek fogyasztásának veszélyeiről, valójában nincs tisztában a következményekkel.