• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Sok a beteg, a szülők inkább a sürgősségire viszik gyermekeiket

Lapszemle 2024.02.24 Forrás: rtl.hu
Sok a beteg, a szülők inkább a sürgősségire viszik gyermekeiket

Terhet jelent a kórházaknak, hogy a betegszám növekedését a finanszírozás nem tudja követni.

Kritikusan sok beteg van a fővárosban a gyermek sürgősségi osztályokon – ezt a Kórházszövetség elnöke mondta az RTL híradónak. Vidéken sem jobb a helyzet – derül ki egy apa beszámolójából, aki szerint gyerekét két és fél óra várakozás után sem látták el a nyíregyházi kórház sürgősségi osztályán. Az egészségügyi államtitkár ugyanakkor arról beszélt, általában csökkent a sürgősségi osztályok terhelése, miután az ügyeleteket a kórházakba költöztették.

A Kórházszövetség elnöke, Velkey György szerint Pest Megyében sok szülő viszi beteg gyermekét ügyelet helyett a fővárosi kórházak sürgősségi osztályaira. „Járványidőszak van, most nagyon sok a beteg, mondhatni, kritikusan sok. Az elmúlt hetekben az ügyeletes orvosaink számát is meg kellett emelnünk, ami fokozott kiadást is jelent” – tette hozzá Velkey az RTL Híradónak nyilatkozva. Arról is beszélt, nagy terhet jelent a kórházaknak, hogy a betegszám növekedését a finanszírozás nem tudja követni.

Egy, a csatornának nyilatkozó édesapa beszámolója szerint vidéken sem jobb a helyzet. Az apa szerdán este nyolc órakor vitte be fiát a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházba, ahol a beérkezés után negyed órával megmérték a vérnyomását, majd hosszú várakozás következett. Amint azt az apa elmondta, voltak előttük többen is, egyesek azért panaszkodtak, hogy már három-négy órája vártak arra, hogy ellássák gyermeküket.

A szülőknek este 11 óra után fogyott el a türelmük, amikor megkérdezték a nővért, meddig kell még várniuk. Mint kiderült, összesen egy orvos volt a kórházban, aki fent tartózkodott az osztályon, és legalább még egy órát kellett arra várni, hogy visszajöjjön.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság szerint „a kisfiú állapota nem volt súlyos”, és „a várakozási ideje nem volt több, mint ami ennek megfelelő”. Hozzátették, hogy a szülők panaszát kivizsgálták, és megállapították, hogy „nem történt szakmai hiba”.

Takács Péter egészségügyi államtitkár szerint az új ügyeleti rendszer miatt általában nem emelkedett a forgalom a kórházakban. Az Országos Mentőszolgálat szerint „a sürgősségi osztályok és a melléjük települt alapellátási ügyeletek közös betegosztályozása hatékonyan működik, és minden beteg megfelelő ellátást kap”.

Legolvasottabb cikkeink