• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Sok a betöltetlen praxis Szabolcsban

Lapszemle Forrás: szon.hu

Megoldást jelenthet(ne), ha az évek óta üres körzeteket felosztanák, és a környező, működő praxisokhoz csatolnák.

Magyarországon évről évre csökken a háziorvosok száma, ezzel együtt emelkedik a tartósan betöltetlen praxisoké. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ adatai szerint (a csütörtökön letöltött adatlap alapján) hazánkban 317 tartósan betöltetlen körzet van, ezek közül 19 található Szabolcs-Szatmár megyében. Van olyan településünk, amelyik 10 éve, van, amelyik néhány napja került fel a listára – olvasható a szon.hu oldalán.

Történik mindez annak ellenére, hogy július elsejétől további 130 ezer forinttal, havi 390 ezer forintra emelték a házi- és házi gyermekorvosok rezsitámogatását. Az üres helyek betöltésére pedig praxisvásárlási és letelepedési támogatásokat indított a kormány, így akár tízmillió forintos, szabad felhasználású támogatáshoz is hozzájuthatnának az orvosok, ha évek óta betöltetlen körzetet vállalnak. Van azonban egy másik jogszabály, ami gátja annak, hogy a saját háziorvosról szőtt álmok valóra váljanak.

– Pénz és szakember, azaz magasabb állami támogatás és a háziorvosi hivatást választó fiatal orvos – írta fel receptre az üres háziorvosi praxisok elleni „gyógyszert" dr. Losonczy János. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) országos alelnöke leszögezte: az utóbbi években volt pozitív elmozdulás, nőtt a praxisok finanszírozása, de ez még mindig nem elegendő.

– Fontos és köszönjük, hogy július elsejétől havi 130 forinttal tovább nőtt minden felnőtt és házi gyermekorvosi praxis rezsitámogatása, csak azt is látni kell, a pluszpénzt főként bérezésre fordítják majd az orvosok, mivel az ágazati béremeléssel fokozódott az egyenlőtlenség a kórházi és az alapellátásban dolgozók között. A feltételek még mindig nem olyan vonzóak, hogy az egyetemről kikerülő fiatal ne a hosszabb távon tervezhető kórházi, szakorvosi pályát, a magasabb jövedelmet, a plusz kereseti lehetőséget és a szakmai fejlődést válassza.

Évek óta hangoztatja a MOK és a szakma is: megoldást jelenthet(ne), ha az évek óta üres körzeteket felosztanák, és a környező, működő praxisokhoz csatolnák. – Ez is csak akkor lehet megoldás, ha ez a kollégának nem jelent elviselhetetlen terhet és a finanszírozás a valós teljesítményt ismeri el. Még több érv, még több probléma a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink